Boldogságot ad mindenütt

2021.06.27. 12:28

Másodállásban szertartásokat vezet a pécsi színésznő, Illés Alexa

Színésznő adta össze színész kollégáját a párjával a napokban. Nem színdarabról van szó, élesben ment a történet két pécsi színművésszel, Illés Alexa vezette a szertartást Fekete Gábor esküvőjén.

Mészáros B. Endre

Forrás: I.A.

– Idén elnyerte a Soós Imre-díjat. Mikor és hogy volt ez?

– Még április közepén érkezett a hír, de a járványhelyzet miatt csak most pénteken vehettem át az elismerést. Nagyon meglepett és hihetetlenül jólesett, hogy a MASZK Országos Színészegyesület megajándékozott ezzel a díjjal, melyet kiemelkedő művészi tevékenységért a legjobb pályakezdők kaphatnak meg. Az pedig számomra hab a tortán, hogy a Pécsi Nemzeti új igazgatója, Lipics Zsolt egyik első intézkedéseként terjesztett fel a kitüntetésre.

– Mit gondol, mi vezetett a sikerhez?

– Ha darabokban kell megfogalmazni, akkor szerintem a Játék a kastélyban, a Csókos asszonyban nyújtott alakításaim, Kecskemétről pedig a Kőműves Kelement említeném. De bízom benne, hogy a munka iránti alázatom és hitem is közrejátszott abban, hogy engem válasszanak.

– Három éve van a PNSZ-ben. Elégedett a szakmai leterheltségével?

– A helyemen kezelnek, sok a munkám és ebben nem volt egy perc szünet a pandémia alatt sem. Eddig leginkább a nőiességemet kellett hangsúlyoznom, újabban viszont határozott, „eszes” szerepeket kapok, az A híd (Error) című előadásban cégvezetőnőt, a Terrorban ügyészt alakítok. Az ügyésznői feladatot különösen élvezem, mert egész gyerekkoromban ügyvédnek készültem.

– Arra is jutott ideje, hogy anyakönyvvezetőnek tanuljon?

– A próbák mellett lehetőséget és engedélyt kaptam arra, hogy elvégezzek egy tanfolyamot. Szimbolikus polgári esküvői szertartásokat vezethetek olyan külső- , illetve különleges helyszíneken, pl. repülőn, hajón, hegytetőn stb., ahová az anyakönyvvezető nem menne, vagy nem mehet ki. Gyerekkori vágyam volt ugyanis, hogy ezen a kivételes napon boldogságot adjak a házasulóknak, a násznépnek.

– Igaz, hogy az első szertartást egy kollégájának vezette?

– Igen, Fekete Gábor színművésznek, munkatársamnak és iskolatársamnak, régi jó barátomnak. Ő volt a párjával a „vizsgamunkám”, majd az életben is összeadtam őket.

– Személy szerint hogy áll az esküvővel?

– Mikor belekezdtem a szertartásvezetői képzésbe, megkérték a kezem. Jövőre lesz az esküvőnk és a tervek szerint az egyik barátnőm, színművészetis osztálytársam ad majd össze bennünket, mert úgy alakul, hogy addigra ő is megszerzi a képesítést.

Verselve sütöget

Illés Alexa 1990-ben született Kecskeméten. A helyi Kodály Zoltán Gimnáziumban ének szakon érettségizett, kórustag volt, zongorázni tanult és Musical Stúdióban barátkozott a színjátszással. Elvégezte a Pesti Magyar Színiakadémiát, a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet. A Kecskeméti Katona József Színházban kezdett, 2018-ban szerződött a Pécsi Nemzeti Színházba. Pécsett a Kálvária-domb és a Tettye-park a kedvenc helyei, és különleges hobbiként verselős, sütögetős csatornát vezet a videómegosztón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!