Pénzgyűjtés

2021.06.11. 15:22

Munkával is telhet a vakáció a diákoknak

Nyáron, az iskolai időszak végével a diákok nagy része munkalehetőség után néz, hogy abból finanszírozhassa a nyaralását, szórakozását vagy a következő szemeszter tandíját.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Van, ahol már lezárult az igényfelmérés, de sok önkormányzatnál még ezen a héten várják a diákmunkára a fiatalok jelentkezését. Siklóson ebben az évben is 10-10 fiatalt foglalkoztatnak júliusban és augusztusban. A főként idegen nyelveket jól beszélő diákoknak egyrészt a városba érkező turistákat kell majd útbaigazítaniuk, másrészt a vár és a város rendezvényeinek lebonyolításában segítenek majd.

Szentlőrincen még június 15-ig várják a jelentkezőket. Koltai Péter polgármester elmondta, eddig 36-an jelentkeztek a diákmunkára, ez valamivel több mint az elmúlt években.

– Elsősorban a város közterületeinek szépítésére, rendben tartására tudjuk őket foglalkoztatni, de aki a középiskolában olyan szakirányon tanul, az a karbantartó mellett is dolgozhat. Tavaly is a játszóterek felújításában, festésében segítettek, de volt rá példa, és valószínűleg az idén is lehet, hogy páran a kultúrházban fognak segíteni – mondta a városvezető.

A községek fiataljainak is van lehetőségük az önkormányzatnál munkát vállalni. Újpetrén például két-két fő dolgozhat napi négy órában júliusban és augusztusban. Kraft Ferenc polgármester elmondta, náluk is elsősorban a település közterületeinek szépítése, virágosítása és rendben tartása lesz a feladat. A diákok az önkormányzatnál 4 órás munkarendben bruttó 82.125 forintot kereshetnek egy nyári hónapban.

Megkönnyítik a szabadságok időszakát

A nyári időszakban a privát szektor munkáltatóinak is érdemes diákmunkásokat alkalmazniuk, hogy minden dolgozójuk ki tudja venni szabadságát. A Mind-Diák Szövetkezet az országos hálózatának köszönhetően a nyári szezonban megnövekedett kapacitással segít ebben a vállalatoknak – például a Balaton környéki települések áruházaiban –, akár más vidéki nagyvárosok logisztikával, adatrögzítéssel, gyártással foglalkozó cégeinek fokozott igényeit kiszolgálva. A Szövetkezet a teljes toborzási, bejelentési és szerződéskötési folyamatot elrendezi, amiért szakmai garanciát, vagyis minden felelősséget vállal. A cégeknek tehát elég egy-két nappal a munkába állás előtt jelezni a Szövetkezet felé, hogy milyen feladatokra keresnek diákokat.

A most ballagók is dolgozhatnak

Sok diák nyaralásra, telefonra vagy laptopra gyűjt, vagy zsebpénz-kiegészítés miatt vállal munkát. Általánosan óránként bruttó 1000–1500 Ft közötti díjazással tudják őket kiközvetíteni cégekhez. Akadnak olyanok is, akik júniusban lediplomáznak, és szeretnének még nyáron is diák- vagy gyakornoki munkát vállalni, mielőtt megmérettetnék magukat a munkaerőpiacon. A Mind-Diák Szövetkezeten keresztül a végzősöknek is lehetőségük van kedvező feltételek mellett munkát vállalni október végéig, mivel addig ők is tanulói jogviszonyban állnak még az egyetemmel. Ez egyébként ugyanígy igaz azokra a leérettségizett vagy szakközépiskolában végzett tanulókra is, akik nem folytatják szeptemberben a tanulmányaikat.

 

Ezek is érdekelhetik