Barangolás

2021.06.11. 18:10

Pécs történelmébe vezet egy régészeti utazás

Két szokatlan új fesztivál gyarapítja a programkínálatot az elkövetkező egy hét során, de tematikus sétákból is felpörög a kínálat.

Mészáros B. Endre

Az ókeresztény sírkamrák maradványait kutatták a pécsi székesegyház előtt 1998-ban

Mondjuk a Fishing on Orfű nem újdonság, ám az a miniváltozata igen, ami jövő csütörtöktől szombatig (jún. 17–19.) tart. A MiniFishing (a nagy testvér augusztus 24–28. között zajlik) bármennyire is kicsi a nevében, közel félszáz koncertet hoz az orfűi kempingbe. Négy színpadra olyan együtteseket, mint például a Kiscsillag, a hiperkarma, a Vad Fruttik, a Kaukázus, vagy a 30Y.

A másik új elem a régészet napjához kötődő háromnapos pécsi eseménysor június 18–20. között, melynek során bebarangolhatjuk a török kori Pécset, érdekességeket tudhatunk meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról, továbbá túra indul a Jakab-hegyre is.

Emellett ma kezdődik a Hild Kultudvar, mely végigfut a nyáron, és táncházakkal, koncertekkel, irodalmi beszélgetésekkel, kisebb színházi előadásokkal csábítja a közönséget a belváros közepébe, elsőként ma este Tanac Táncházzal. Folytatódik a Pirogránit Esték, itt június 17-én a Karosi Júlia Quartett jazz­koncertje következik, 18-án Szeder az énekes vendég.

A közkedvelt tematikus vezetett sétákban pedig két újdonságot is felfedezhetünk. A Cella Septichora Látogatóközpontban az Amiről a sírok mesélnek című program sajátossága, hogy a pécsiek félárú kedvezménnyel vehetnek részt rajta. A másik esemény most szombaton jön, a szecesszió világnapján a Zsolnay és szecesszió címmel tartanak idegenvezetést a Negyedben.

Nem maradhat ki a felhozatalból a Kodály Központ sem, itt jövő kedden készülhetünk sztárparádéra, ekkor Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész ad közös koncertet.

Az új tárlatok közül pedig kettőt emelnénk ki, s mindkettő az m21 Galériában érhető el: az Országos Kerámiaművészeti Biennálé, valamint a hét 75 esztendős grafikus munkáit bemutató Plakátok/Posters 7x75 című kiállítás is július közepéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!