Fészekrakás

2021.06.04. 14:00

Több gólya érkezett idén a megyénkbe

A fehér gólya meséket, regényeket ihletett, valamint hiedelmeket is, például azt, hogy ő hozza a kisbabát. Baranyában is sok gólyával találkozhatunk most, a költési időszak jelenleg is tart.

Tóth Viktória

20200526 Algyő Gólya fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

A hasznossága és fészkelési szokásai miatt igen kedvelt madarunk a fehér gólya. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy az első példányt február 23-án látták először a fészkén Baranyában, Sumonyban. Majd a Madártani Egyesület számára március első két hetében mindössze három településről – Magyarmecske, Magyarbóly, Villány – jelezték egy-egy példány felbukkanását, és a következő napokban is csak elvétve kaptak hírt fészket foglaló madarakról. A hónap végén aztán megyeszerte látni lehetett visszaérkező gólyákat, ám a hónap folyamán a korábbi évekhez képest jóval kevesebb volt a gólya, a megyében fészkelő állomány kb. 15-20%-a jelent meg a költőhelyeken.

Bank Lászlót, a MME Baranya Megyei Csoportjának alelnökét és irodavezetőjét kérdeztük meg az áprilisi–májusi tapasztalatokról. Mint elmondta, a helyzet március óta szerencsére megváltozott. A gólyák több hullámban visszaérkezve szinte az összes tavaly lakott fészket elfoglalták. Volt olyan is, hogy a későn érkező párok a már költő párok fészkeit próbálták megszerezni maguknak. Gyakorivá váltak a gólyaverekedések.

– Örömteli, hogy a gólyák legalább 15-20 új fészket építettek a megyében, így már ennyi párral több van, mint tavaly. – mondta el kérdésünkre Bank László. – A tapasztalatok alapján a megye déli, valamint keleti részén van a legtöbb gólya, Kölkeden például 20 párnál is több fészkel. Beremenden, Sellyén, Csányoszrón is sok gólyával találkozhatunk.

Külön jó hír, hogy idén a gólyák olyan településeken is újra megtelepedtek, ahol már régóta nem fészkeltek. Így például Erdősmecskén vagy Molványban. Az egyesület információi alapján pedig azt is megtudtuk, hogy színes gyűrűvel jelölt példányok kódjait is többször sikerült leolvasniuk. Ezek többsége helyi jelölésű madár volt, de akadt olyan példány is, melyet a horvátországi Belistyén gyűrűztek fiókaként 2009-ben. Ez a madár idén áprilisban az egyik beremendi fészket foglalta el.

Sajnos könnyen eshetnek a madarak áramütés áldozatául

Bank László azt is elmondta, az, hogy egy gólyapár szezononként mennyi fiókát tud felnevelni, attól függ, hogy mennyi az elérhető táplálék. A jobb években 3-4 fiókát is fel tudnak nevelni, rosszabb években ennél kevesebbet, de Baranyában az átlagos kirepülő fiókaszám 2,2–2,4 fészkelő párokra számítva.

A fészkek zöme a lakossági elektromos hálózat tartóoszlopain található. A madarak számára komoly problémákat a középfeszültségű (20 kV) hálózat légvezetékei okoznak, mivel a tartóoszlopokon a fészekből kirepülő, fiatal gólyák halálos áramütést szenvedhetnek. A fehér gólya hazánkban fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában