mennyi a lángos?

2021.07.24. 19:56

A balatoni árak szerencsére továbbra sem szálltak el

A Balaton idén sem okoz csalódást a nyaralóknak vagy azoknak, akik csak elugranak a tóhoz. A víz minősége kifogástalan, a strandok rendben vannak, és az álhírek ellenére továbbra is bőven találhatók partszakaszok, ahol ingyenes a fürdőzés.

Palotás Péter (forrás: Pécsi Újság.hu)

A Pécsről érkező vonat rendszeresen utasokkal telve fut be Fonyódra, de ezt követően nem kell elviselhetetlenül nagy tömegre készülniük a Balatonra érkezőknek. Ezekben a napokban, hétköznapokon még bőven találtunk árnyékos helyeket Fonyód azon két szabad- és a fizetős strandján, ahol jártunk. Hétvégén felpörgött az élet, de elviselhetetlen tömeg akkor sem volt. Nyilván, ahogy közeledik az augusztus, élénkül majd a forgalom a parton.

A Balatont immár rendszeresen és módszeresen próbálják lejáratni, a balliberális politikai oldal például idén már nem kevesebbet állít, mint hogy a Fidesz lebetonozza a tavat. Ennek a kampánynak a része a megfizethetetlen árakról szóló hírek terjesztése, amelyek általában egy-egy kiragadott, valóban pofátlanul drágán dolgozó vendéglátóhelyet emelnek ki. Ezek miatt hiszik el sokan, hogy 1400 forint alatt nem kapható lángos a Balatonnál, s egy gombóc fagylaltért is elkérnek legalább 500 forintot. Ez persze nem így van. Nyilván a Balatonon gyakorlatilag minden helyen többet kell fizetni az átlagosnak mondhatónál, de a budapesti, vagy sok esetben a pécsi belvárosi árakkal összevetve már egyáltalán nem számít drágának az itteni kínálat.

Nézzük tehát, hogy mi a valóság!

Badacsonyban 600 forintot kérnek egy sima, 1100 forintot pedig egy sajttal és tejföllel felturbózott lángosért. Egy gombóc fagyi ára a legtöbb helyen általában 380 forint. Tíz dekagramm hekkért 500, ugyanennyi sült kolbászért 600 forintot kell kicsengetni. A halászlé 1900, a gulyásleves 1800 forintba kerül az északi parti településen. És ha már Badacsonyban jártunk, természetesen azt is megnéztük, hogy mennyit kérnek a borért: ezt 250 forint/deciliteres ártól lehet vásárolni.

Visszatérve Fonyódra, a déli oldalon nagyjából 2000 forinttól kaphatunk pizzát, a sajtos spagetti 1780, a roston sült csirkemell 2180 forint, köret nélkül. Találtunk olyan helyet, ahol 1550 forintért háromfogásos menüt árulnak. Igaz, nem túl nagyok az adagok, de ez már igazán megfizethető ár. Egy korsó Pécsi Prémium Lager sör (természetesen vágytunk az otthoni ízekre, ezért ezt választottuk) a Vigadó téren 750 forint, de az üveges Arany Ászokot 500 forintért kaphatjuk, igaz, nem a parthoz közel. Aki spórolni szeretne, az ismert, nagyobb üzletekben a szokásos áron megkaphatja az ételeket és az italokat, és persze otthonról is vihető az ellátmány, bár tapasztalataink szerint egyre kevesebben kerekednek fel hűtőtáskákkal. Fonyód és Badacsony kifejezetten rendezett képet mutat, rengeteg virág is díszíti a közterületeket.

A fürdőzők között közröhej volt az MSZP-s repülő

A baloldal az idei nyáron is több irányból vette célkeresztbe a Balatont, az árakról és az állítólagos „lebetonozásról” szóló álhírek mellett a levegőből is támadják a gyanútlan fürdőzőket. Történt a minap, hogy egy kisebb repülőgép egy hirdetést maga után húzva – némi túlzással élve – szelte az eget a déli partszakasz felett. A kiírás ez volt: „A Balaton mindannyiunké! MSZP”. Hogy az éppen a tónál pihenő, szórakozó embereknek ezt mi értelme hirdetni, azt legfeljebb a szocik agytrösztjei tudják, mindenesetre a jó kampányfogásnak gondolt akció közröhej tárgyává vált, a legtöbben jót nevettek a próbálkozáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!