Elismerték a szolgálatát

2021.07.23. 11:30

A járás polgárőrei mindig megoldják a rájuk bízott feladatot

Tíz év munkásságának elismeréseként arany fokozatú Polgárőr Érdemkeresztet kapott Kirchner Tibor, a Baranya Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke, a Siklósi járás koordinátora az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől. Munkájáról kérdeztük.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

– Mennyi polgárőr-egyesületet koordinál?

– Összesen húsz egyesület tartozik hozzám, és büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években nagyon sok jó eredményt tudtunk elérni ezzel a csapattal. Több rendőrséggel közös szolgálatot szerveztünk, határvédelmi gyakorlatokat végeztünk migránsok felkutatására, illetve az országban elsőként nekünk sikerült szerveznünk drónos gyakorlatot is. A koordinátori feladatok közé tartozik a vizsgák megszervezése is, hogy az újonnan belépő polgárőrök alapismereti vizsgát tudjanak tenni.

– Milyen tevékenységekhez kérik a polgárőrök segítségét?

– Előfordult, hogy eltűnt személy felkutatásában kérte a rendőrség a segítségünket, ezen kívül a pandémia alatt oltópontvezetőktől kaptunk megkeresést, hogy szükség lenne polgárőrre, ezen felül több esetben vakcinát is szállítottunk. Ilyenkor megkeresem a helyileg legközelebb lévő egyesületeket, illetve azokat, akikről tudom, hogy rendelkeznek gépjárművel, és próbálom őket az adott területre irányítani. Általában ezeken az eseményeken én is részt veszek. Mindez persze nem működne hatékonyan, ha ez a húsz egyesület nem lenne ilyen együttműködő, támogató. Tavaly ráadásul erősödött is a csapat a Határszél Egyesülettel, melynek köszönhetően kiszélesedett a kapacitásunk. Azt mondhatom, hogy amire felkérést kapunk, azt általában meg tudjuk oldani.

– Az elmúlt években felértékelődött a polgárőrök szerepe?

– Úgy mondanám, hogy mivel térségünkben jobban kiéleződött a helyzet a migrációval kapcsolatban, így több megkeresést kaptunk a határrendészettől is. Amikor drónokat szeretnének bevetni, akkor is hozzánk érkezik a megkeresés az adott útvonalak felderítésére. A pandémia idején szintén előtérbe került a polgárőrök tevékenysége, hiszen nagyon sok helyen segítettek az időseknek, bevásároltak nekik, behordták a tűzifát, illetve az iskoláknál, óvodáknál a gyalogátkelőhelyen rendszeresen segítik a gyerekek biztonságos közlekedését.

– Elég polgárőr van a Siklósi járásban?

– Nem csak itt jellemző, hanem máshol is, hogy nagyon sok az idős polgárőr, az ő utánpótlásuk pedig igencsak szükséges, ezért is szeretnénk minél több ifjú polgárőrt bevonni a munkába. Szerencsére a fiatalok is látják, hogy milyen jelentőséggel bír a polgárőrség szolgálata például az idősek védelme, vagy a közbiztonság szempontjából. Azokon a településeken, ahol polgárőrség van, ott visszatartó erővel bír a vandálkodással, verekedésekkel szemben.

– Több évig volt Baranya fúvászbajnoka is. Hogy jött ez a sport?

– 2011-ben kezdtem el a fúvócsövezést az Apró Paták Lovas Sport Egyesület Íjász Szakosztályán belül a fúvócsöves alszakosztályban. Először a kisfiam szerette volna kipróbálni, végül családostul vettünk részt a versenyeken. Szép eredményeket sikerült elérni, hiszen 2012-től öt éven keresztül voltam Baranya fúvászbajnoka, a Baranya Fúvásza versenysorozatban.

Falusi boltot is üzemeltet Nagytótfalun

Kirchner Tibor a 2009-ben alakult Nagytótfalui Polgárőr Egyesület alapító tagja, 2012-ben lett az egyesület titkára. 2019-ben megválasztották a Siklósi járás koordinátorává, így a titkári pozíciót visszamondta, hogy az új feladatára összpontosíthasson. 2016-ban ötéves munkájáért ezüst, most pedig arany fokozatú Polgárőr Érdemkeresztet kapott. Hivatása mellett családi vállalkozásban vegyesboltot is üzemeltet Nagytótfalun.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!