Jelentőségteljes színek

2021.07.14. 11:30

A közelgő ítéletidő miatt figyelmeztetést vagy riasztást adnak ki

Piros színbe borult pár napja Baranya az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén a közelgő vihar miatt. Mit takarnak a különböző figyelmeztető színek, mikor adnak ki figyelmeztetést, illetve riasztást? Utánajártunk, hogy milyen szín milyen veszélyt rejt.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Orkánerejű szél, hatalmas esőzés, brutális meleg, kánikulai napok: az Országos Meteorológia Szolgálat figyelmeztetést, illetve riasztás ad ki ilyen esetekben. A fő cél az, hogy időben felkészülhessenek az emberek, illetve a nagyobb rendezvények szervezői a kritikus időjárási viszonyokra.

Pár héttel ezelőtt a rendszer működését a Mecsek Rallye nyitónapján, a Széchenyi téren tapasztalhatták az autóversenyzés rajongói. Kertváros felől sötét fellegek közeledtek, pár másodperc múlva a ceremóniamester közölte, hogy a katasztrófavédelemtől figyelmeztetést kaptak: a pogányi meteorológiai szolgálat közlése szerint fél órán belül megérkezhet a vihar, óriási széllökésekkel. Ezt követően megkérte a jelenlévőket, hogy mindenki keressen biztonságos menedéket.

A meteorológusok az aktuális számításaik, modellfuttatásaik alapján elkészítik előrejelzéseiket, és ha azt látják, hogy veszélyes időjárási viszonyok alakulhatnak ki a térségünkben, akkor első lépcsőben készítenek egy, az adott napra, valamint a következő napokra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő figyelmeztető előrejelzést. A figyelmeztetés riasztássá alakul, ha azt látják, hogy három órán belül megérkezhet az ítéletidő.

Tegnap piros figyelmeztetést volt érvényben a hőség miatt, míg ma sárga (zivatar), illetve narancssárga (hőség) színbe borult Baranya. A meteorológusok által kiadott figyelmeztetés és a riasztás három veszélyességi szintet különböztet meg.

A sárga színnel olyan időjárási eseményeket jeleznek elő, ami potenciális veszélyt jelenthet. Például az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25–30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, illetve a széllökések meghaladhatják a 70 km/h.

A második szint a narancssárga, amely káreseményekhez vezethet, vagy akár személyi sérülést, balesetet is okozhat (50 mm-t meghaladó csapadék, 90 km/h-ás széllökések). A piros szín a legmagasabb veszélyességi szintet jelzi, ami komoly károkat, illetve sok esetben emberi életet is követelhet.

Ki és mikor rendeli el a hőségriadót?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) többek között napi középhőmérsékleti előrejelzéssel is foglalkozik. Mivel napi középhőmérsékletről van szó, emiatt csakis egy adott napra vonatkozó figyelmeztetést adnak ki. Például ha a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakul, akkor piros jelzés szerepel az OMSZ térképén. Az Országos Tiszti főorvos az OMSZ előrejelzéseit alapul véve adja ki a fokozatokat, ahol már a hőség tartóssága is számít. Az egyes figyelmeztető előrejelzés akkor lép érvénybe, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot, kettes fokozatnál már riasztásról beszélünk, mikor a középhőmérséklet várhatóan legalább három napig eléri a 25 fokot, míg hőségriadót akkor rendelnek el, ha a középhőmérséklet várhatóan három napon keresztül eléri vagy meghaladja a 27 fokot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!