Labdarúgás

2021.07.22. 15:47

Döntés született: magánkézbe kerülhet a PMFC

Új reményt jelent a baranyai megyeszékhely futball élete számára, hogy az S-Gast KFT. többségi tulajdonába kerülhet a PMFC egy csütörtöki bizottsági döntés alapján. A csapat kisebbségi tulajdonosa marad a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., de beszáll az önkormányzat is. A testület ülésén persze a városvezető koalíción belüli feszültségek újra a felszínre kerültek.

Vizvári Soma

Megszavazta a pécsi városházán a Jogi és Ügyrendi Bizottság csütörtökön, hogy PMFC – Labdarúgó Nonprofit Kft. nagy része augusztus elsejétől magánkézbe, az S-Gast Kft-hez kerüljön. Mint ismert, a PMFC eddigi száz százalékos gazdája a városi tulajdonú Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) volt. A bizottság tagjai által elfogadott előterjesztés értelmében a társaság nyolcvan százalékos tulajdonrészét az S-Gast, míg tizenöt százalékát a pécsi önkormányzat vásárolja meg, öt százaléka pedig a PSN-nél marad. A dokumentumban azt is rögzítették, hogy az önkormányzat a PMFC részére 200 000 eurónak megfelelő összegű támogatást nyújt. Az előterjesztésben olvasható indoklás szerint hosszútávú célkitűzés volt olyan piaci befektetőt keresni, aki átveheti és javarészt saját költségén üzemeltetheti a PMFC-t.

– A mai döntés új reményt jelent a pécsi futball számára. Úgy néz ki, hogy Pécs megint a saját súlyának megfelelően kezdhet szerepelni. Sajnos az elmúlt időben volt egy nagy mélyrepülésünk, de ez a változás biztos jövőt nyújt a csapatnak – vélekedett lapunk megkeresésére Kamarás Péter, az ÖPE-KDNP önkormányzati képviselője, a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagja.

A politikus emellett értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a bizottsági ülésen a városvezető koalíció ellentétei újra felszínre kerültek. Mint mondta, a bizottság baloldali elnöke és a polgármesteri biztos között polémia alakult ki azon, hogy ez jó-e a város számára. A biztos a vitában leszögezte: a PMFC többségi tulajdonrészének magánkézbe adása anyagilag jót tesz Pécsnek. – Miért nem tudják ezeket a vitákat előre lerendezni, ha már szövetségesek? – tette fel a kérdést a jobboldali képviselő. Kamarás arról is beszámolt, hogy az előterjesztést egyedül a városvezető koalícióból nemrég kiszakadt Momentum képviselője, Pokorádi Gábor nem támogatta.

Az S-Gast Kft. egyébként György Tamás Hungast csoportjához tartozik. Az üzletember nem most kezdett el foglalkozni a futballal, korábban évekig a Vasas utánpótlás akadémiáját működtette, és tavaly júniusban adta el a szintén NB II-es BFC Siófok többségi tulajdonát. A Hungast pedig nem ismeretlen a PMFC-rajongók számára, hiszen a cég már eddig is támogatta a klubot mezszponzorként.

Mint ismert, a PSN 2015-ben vette át a pécsi futballcsapat működtetését, Matyi Dezső üzletember távozását követően. A csapat licencproblémák miatt akkor került az élvonalból a megyei I. osztályba. Köztudott: a baloldallal jó kapcsolatot ápoló Matyi többmilliós közüzemi tartozást hagyott maga után.

 

Címkék#pmfc
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában