Per

2021.07.08. 15:35

Farkasszemet nézett a bíróságon Vicze Csilla és Péterffy Attila

Megtartották Péterffy Attila pécsi polgármester, és Vicze Csilla a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivőjének személyes meghallgatását a Pécsi Törvényszéken. A város polgármestere becsületsértés miatt perelte be környezetvédő civilek szóvivőjét.

Vizvári Soma

a20210708_Péterffy Attila pokgármester és Vicze silla becsületsértési pere a bíróságon_Pécs_LL_DN

Fotó: Laufer László

A várható eredménnyel zárult Péterffy Attila pécsi polgármester, és Vicze Csilla a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivőjének csütörtöki meghallgatás a Pécsi Törvényszéken: a bíróság megállapította, hogy nincs remény egyezségkötésre a felek között.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Péterffy Attila kezdetben több sajtóközlemény és szórólap ürügyén perelte be Vicze Csillát, a polgármester szerint ugyanis valótlan állítás, hogy „2008–2015-ig a Pannon Hőerőmű vezérigazgatójaként durván 3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban”, amivel megsértették a jó hírnevét. Péterffyék időközben módosították a keresetüket, az ötszázezer forintos sérelemdíj követelését elengedték, és most már becsületsértés miatt perelik a környezetvédő civilek szóvivőjét.

A polgármester a csütörtöki meghallgatáson elmondta: anyagi kár ugyan nem érte (ezért is állt el a sérelemdíj követelésétől), de Vicze Csilla nyilatkozatai miatt égett rá az „erdőégető” állandó jelző, ami miatt családtagjai sokszor magyarázkodásra kényszerültek. Emellett Péterffy azt is állította, hogy a 2019-es önkormányzati választások kampánya alatt utcai standolásai alkalmával több választó azzal az indoklással utasította vissza őt, hogy egy „erdőégetőnek” nem ír alá. Pécs polgármestere úgy vélekedett, ugyan végül megválasztották, de sokkal nagyobb arányban nyert volna, ha Vicze Csilla nem terjeszt róla – szerinte – valótlanságokat.

Vicze Csilla a tárgyaláson leszögezte: nem állt szándékában Péterffyt magánszemélyként megbántani, és nem is tett ilyet, egyedül a szakmai múltjáról tett egy tényállítást (3 millió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban vezérigazgatóként), és erre alapozva fogalmazott meg véleményt az akkori polgármesterjelölt addigi tevékenységéről. Hozzátette: ezt egy közszereplőnek el kell viselnie.

Péterffy annak ellenére, hogy hamis tényállításnak nevezte a 3 millió tonna fa elégetését, mégsem adott egyértelmű választ Vicze azon kérdésére, vitatja-e, hogy évi 420 tonna tüzelőanyag került az erőműbe, mialatt vezérigazgató volt. A CMM szóvivője a bírónő kérdésére elmondta, hogy ezt a számot a Pécsi Tudomány Egyetem egyik tanulmányából ismerik, és ez alapján jött ki nekik a 3 millió tonna.

Vicze Csilla jogi képviselője arra is rákérdezett Péterffy Attilánál, ha a legnagyobb sérelme abból következett, hogy a médiában több helyen is „erdőégetőnek” nevezték, akkor miért nem azok ellen indított eljárást, akik ezt a kifejezést először használták, Vicze Csilla ugyanis nem mondott Péterffyre ilyet. A polgármester erre úgy felelt, hogy Viczén ezt csak indirekt módon kéri számon.

A CMM szóvivőjének ügyvédje azt is megjegyezte: nem lehet hitelt érdemlően ellenőrizni, hogy Vicze Csilla állításai miatt valóban kevesebben szavaztak Péterffy Attilára a 2019-es önkormányzati választáson.

A csütörtöki meghallgatás végén a perfelvételt lezárták, az érdemi tárgyalást a bíróság elhalasztotta, és szeptember 29-et jelölte ki határnapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!