Mesével is gyógyíthatnak

2021.07.27. 11:30

Gombolyag, a cica is segít az orvosi beavatkozás megértésében

Egy kiscica életén keresztül mutatja be a hydrocephalus-os, azaz a vízfejűség betegségével élők mindennapjait egy idén megjelent mesekönyv. A kiadvány a Shunt-ös Életek Alapítvány jóvoltából látott napvilágot dr. Laufer Zsófia és dr. Markia Balázs szakmai támogatásával.

Mohay Réka

A kedves kerettörténet és a bájos, vidám rajzok megalkotója Bartos Erika, a népszerű Bogyó és Babóca sorozat szerzője. Az állatszereplők a fiatalabb korosztály számára is könnyen befogadhatóvá teszik az elbeszélést, mely a szakmai háttérnek köszönhetően ugyanakkor rendkívül informatív is. A könyv célja, hogy segítsen megérteni a helyzetet a betegséggel élő gyermekeknek, szüleiknek, szeretteiknek és környezetüknek.

De mi is az a shunt? Ez a kifejezés talán sokunk számára még ismeretlen. A shunt tulajdonképpen egy hosszú cső, mely az agy kamrarendszerében felgyülemlett felesleges folyadékot vezeti le a hasüregbe. Ezáltal megszűnik a nyomás a fejben, s a beteg (időszakos orvosi kontroll mellett) teljes, egészséges életet élhet.

A mesekönyv egyik ötletgazdája, dr. Laufer Zsófia gyermekgyógyász-neurológus évekig a pécsi gyermekklinikán dolgozott, s Gombolyag történetét már a pécsi fejlődésneurológiai ambulancián gondozott gyermekek körében is elkezdték használni. A doktornő rendkívül fontosnak tartja a mesét, mint terápiás eszközt. Úgy látja, könnyebb feldolgozni a nehezebb élethelyzeteket is, ha sorsközösséget tudunk vállalni más, hozzánk hasonló társainkkal. A shunt-ös kiscica története is egyfelől az állapot elfogadását, másfelől az eligazodást kívánja elősegíteni a betegek és környezetük számára.

Leimsider Rózsa, a Shunt-ös Életek Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a mesekönyvnek az előítéletek, a shunt-öt övező kétségek és szorongás eloszlatása a célja. Természetesen, mint minden műtéttel járó orvosi beavatkozás esetében, alkalmanként itt is előfordulhatnak a műtét során nehézségek, hiszen az agy egy igen érzékeny terület, azonban hangsúlyozni kívánják, hogy ez az eszköz szó szerint életmentő, a hydrocephalus-os betegek enélkül nem maradnának életben. A shunt pedig segít abban, hogy problémamentesek lehessenek mindennapjaik. Fontos tehát, hogy pozitívan tudjanak tekinteni a beavatkozásra az érintettek, a környezetük is így tudja ezt kezelni. Rózsa kislánya érintettsége okán lett az alapítvány szíve-lelke, s rengeteg energiát és időt fordított arra, hogy utánajárjon minden, a shunt-ös gyermekeket és szüleiket foglalkoztató kérdésnek, nagyon sok orvossal konzultált. Ez adta a weboldaluk, s később az alapítvány ötletét is, lelki és szakmai támogatást adni azoknak, akiknek az életük része ez a beavatkozás. A most megjelent mesekönyv születését is ez az alapítvány tette lehetővé.

Érdemes kiemelni, hogy a hydrocephalus, bár újszülött korban a gyakoribb, bármely életkorban megjelenhet, így a tájékoztatás minden korosztály számára fontos lehet.

Magyarországon több területen használnak már hasonló, segítő mesekönyvet, a shunt-ről azonban csak régebbi kiadású, angol nyelvű kiadvány volt elérhető, ez is inspirálta a csapatot Gombolyag történetének megalkotásában. Eddig igen pozitív visszajelzések érkeztek, szülők és gyermekek is örömmel fogadták a kismacska meséjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!