hagyományőrzés

2021.07.05. 11:30

Különleges hangulatú időutazást tartottak a Máré-várban

A magyaregregyi hegyekben megbújó, az utóbbi években egyre népszerűbbé váló helyszínen rendezték meg a harmadik Máré-vár fesztivált szombaton a Falusi Civil Program és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával.

M. R.

Fotó: Müller Nándor

Igazi történelmi időutazásba csöppenhettek a résztvevők, ugyanis a középkori falak mögött a régmúlt korok hangulatát idézték meg a színes rendezvény keretein belül. A szervezők, a 21. Századi Magyaregregyért Egyesület tagjai, olyan programokat kínáltak, melyekből mindenki találhatott kedvére valót: a Siklósi Sárkányos Lovagrend hagyományőrzői a késő középkori magyar páncélos vitézek fegyvereit és harcmodorát mutatták be, melyet vetített előadás is kísért a lovagteremben.

A Vándorló Történelem csoport pedig a végvári harcok katonai világát idéző harcbemutatóval repítette vissza az időben a nézőket. A Musica Historica és a Canlar zenekar hangulatos régi zenei koncertet adott a török kori végvárak dallamvilágát megidézve. A muzsika mellett a néptánc is helyet kapott a fesztiválon: Nyisztor Miklós korabeli hajdú- és botos táncok bemutatójából frenetikus műsort kerekített a korabeli ruhákba öltözött várúrnők és apródok, illetve a táncos lábú vendégek bevonásával. A történelemtudomány és a régészet szerelmesei Sudár Balázs és Varga Szabolcs könyvbemutatóján a „Pécs a török hódoltság korában (1543–1686)” című kiadványról hallhattak, valamint közelebbről is megismerkedhettek a hódoltsági iszlám építészet hagyatékával.

Közösségteremtő célt is szolgál a hagyományok őrzése

Továbbá családi- és gyermekprogramok színesítették a palettát: zászlófestés, karkötő- és fejdíszkészítés, kovácsműhely-bemutató, íjászat, gyöngyfűzés, ügyességi játékok és kirakodóvásár is várta a résztvevőket. A program egyik fontos célkitűzése kifejezetten a családok megszólítása volt: dr. Varga Szabolcs, az esemény egyik főszervezője szerint egy program akkor igazán sikeres, ha a családok minden tagjának értékes programot kínál, bevonja őket.

A cél, hogy mindenki minőségi időt tölthessen el a fesztiválon, szervezők és érdeklődők egyaránt. Egy jó program közösséget teremt – ez történt a Máré-vár fesztiválon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!