Tetőzik a Duna

2021.07.20. 09:57

Masszív árhullám jön a Dunán, három méterrel emelkedik a vízszint

A Duna vízgyűjtő területein az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására árhullám indult el a folyón. Mohácsnál a Duna várhatóan hétvégén tetőzik.

M. B.

Fotó: L. L.

Az előttünk álló héten árhullámra kell számítani a Dunán. A folyó magyarországi felső szakaszán várhatóan kedden, szerdán tetőzik a folyó. Többfelé az első-, Nagybajcsnál a másodfokú készültséget is elérheti a vízállás.

Mohácsnál hétfőn reggel 406 centiméteres volt a víz­állás, a következő napok során az előrejelzések adatai szerint a jelenlegihez képest mintegy három méterrel emelkedik a folyó vízszintje.

A Duna várhatóan hétszáz centiméteres vízzel tetőzik majd a hétvégén, így feltehetően elrendelik az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a megszokottnál gyakrabban és alaposabban ellenőrzik a gátak és egyéb védművek állapotát.

Az árhullám – amennyiben az előre jelzetteknek megfelelően alakul – várhatóan nem befolyásolja a kompközlekedést Mohácsnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!