vigyázat!

2021.07.15. 15:27

Megtévesztő számlák érkeztek több olvasónkhoz is

Több olvasónk számolt be arról, hogy egy budapesti cégtől utánvételes borítékot kapott, melyben egy számla volt, s bizonytalanok voltak, hogy mi is a teendőjük.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya ennek kapcsán közölte, hogy a cég ellen csalás bűncselekmény gyanúja miatt három büntetőeljárás van folyamatban – magyarul semmiképpen se fizessen senki semmit.

A rendőrség ismételten hangsúlyozza, hogy mindig megfelelő körültekintéssel, óvatossággal járjunk el ilyen esetekben. Utánvétes csomag átvételekor mindig gondoljuk át honnan, mit és mennyiért rendeltünk, és az megegyezik-e a megrendelt termékkel.

– Gondolja át, hogy a számla (utánvétes csomag) küldőjével fennáll-e bármilyen szerződéses kapcsolata, tőle szolgáltatást, terméket ténylegesen megrendelt-e – hívta fel a figyelmet a rendőrség sajtóirodája, akik hozzátették, hogy ellenőrizzük a csomagon, az átvételi elismervényen feltüntetett feladót, illetve szolgáltatót is.

Fontos, hogy a számla kifizetése előtt mindig ellenőrizzük, hogy a boríték szolgáltatójának megszokott jelzéseivel van-e ellátva, mi a teljesítés időszaka, helye, például a feltüntetett a közműóra száma megegyezik-e. Jellemző, hogy ezek a számlalevelek rendszeresen, havonta, viszonylag egy időintervallumban érkeznek. Amennyiben felszólítás érkezik számla kifizetésének elmaradásáról, annak valóságtartalmát befizetés előtt minden esetben fontos ellenőrizni, akár szolgáltatónál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!