múltidéző

2021.07.14. 07:00

Régen is csak az ebédidő alatt álltak le a kombájnok (galéria)

Az aratás – a búzaaratás – a mezőgazdasági munkák csúcsát jelentette régen, és persze ez manapság is így van, a gépek és technológiák fejlődésével azonban leegyszerűsödött a munka.

Zs. K.

A 30-40 évvel ezelőtti fotókon is jól látható, hogy sokkal több kézi erőt igénylő munkafázis volt. A ’80-as években már korszerű gépekben arathattak a gazdák, és persze nem kellett kaszával dolgozni, de a rakodás és a raktározás igényelt még kézi munkaerőt.

Az aratás kiemelt szervezés és díjazás mellett zajlott, és az a hagyomány megmaradt, hogy a dolgozók meleg ételt kaptak. A lelkiismeretesen végzett munka felkészülése is megkülönböztetett figyelem mellett zajlott, majd a munkavégzés alatt különös megbecsülés övezte az abban résztvevőket. Nem maradt el akkoriban sem a gépszemle, hiszen nagyon fontos volt, hogy minden eszköz, minden órában munkára legyen fogva, egy apróbb javítási hiba azonban fél napra is megállíthatta a folyamatot.

Kaszával ma már csak a kézi aratóversenyeken találkozik az ember, az aratóbandák a régi idők hangulatát idézve döntik a gabonát az ilyen programokon. Akiknek korábban gyerekként, vagy fiatalként része lehetett még olyan aratásokban, amikor valóban minden gépi segítség nélkül kellett a kenyérnekvalót begyűjteni, állították: az a kis darabka terület, amit ilyen versenyeken le kell vágni, nem jelenthet kihívást az embernek. Ma már más a helyzet, a mai GPS-vezérelt aratógépek már mindent jeleznek, a magtartály telítettségétől a szemveszteségig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!