Permetezésre felkészülni!

2021.07.13. 12:34

Szerdától növényvédelmi munkálatok zajlanak majd Pécs közterületein

A BIOKOM Nonprofit Kft. július 14. és 19. között végezteti szakvállalkozóval a városi közterületeken a vadgesztenye állomány, a dézsás növények, és a rózsaágyások növényvédelmi munkáit.

Bama.hu (Forrás: BIOKOM Nonprofit Kft.)

Forrás: Biokom Nonprofit Kft.

A vegyszeres növényvédelmi munkákra a fehérvirágú vadgesztenyefák esetén a vadgesztenye aknázó moly első nemzedékének rajzása, a rózsafelületek és a dézsás növények esetén pedig a levéltetvek és más gombás betegségek felszaporodása és károsítása elkerülése érdekében van szükség.

A permetezés az éjjeli órákban zajlik, este 10 órától másnap hajnal 4 óráig. A használt szerek III. forgalmi kategóriájú, úgynevezett szabad forgalmú szerek, közterületi felhasználásuk szakemberek számára engedélyezett. A permetszerek élelmezésügyi várakozási ideje 21 nap, a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre, melegvérű állatokra nem jelentenek veszélyt, méhekre sem veszélyesek, halakra és vízi szervezetekre azonban kifejezetten veszélyesek. A közterületen található eszközökre (például gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A permetezést éjjel végzik, így a társaság az érintetteket arra kéri, hogy az általuk fontosnak tartott intézkedéseket (például ablakok becsukása, növények letakarása, szabadban száradó ruhák beszedése) még este végezzék el.

A váratlan időjárás változás, illetve előre nem látható műszaki probléma az aznapi terveket módosíthatja.

A munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez éjszaka hozzászokhattak a lakók. A szakemberek igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai pihenést. Az éjjeli permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.

Milyen kártevők, illetve kórokozók ellen védekezünk most?

Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

  • Zöld levéltetű (Macrosiphum rosae)
  • A növény felületén annak leveleit, friss hajtásait szívogatja, ezzel károsítva azokat. Továbbá a rovar által kibocsájtott mézharmat, ill. az abba beleragadó szennyeződések elcsúfítják a növényt.

    Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

  • Lisztharmat (Sphaerotheca pannosa var. rosae)
  • A gomba fertőzés a növény szöveteiből nyeri táplálékát, miközben a növény felszínén gombafonalakat, és szaporítószerveket képez. A fertőzött bimbók nem nyílnak ki megfelelően, a fertőzött levelek pedig összepöndörödnek, lehullnak.

    Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

  • Peronoszpóra (Peronospora sparsa)
  • A gomba a növényt a fiatal levelein támadja. A fertőzött levelek elhervadnak, lehullnak, ez számottevően rontja a rózsák esztétikai értékét, továbbá gyengíti a növényeket.

    Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

  • Vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) rovar kártevő
  • Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

    A levél szövetében élő lárvák táplálkozása során a levéllemezben elhaló foltok fejlődnek. A foltok gyakran több centiméteresek, a levél erek által határoltak. A lárva több vedlést követően végül bábbá, majd lepkévé alakul, a lepke helyezi el ismét a petéjét a levéllemezen.

    Fotó: BIOKOM Nonprofit Kft.

  • Guignardiás levélfoltosodás (Guignardia aesculi)
  • A kórokozó kezdetben a levelek szélén perzselés szerű elhalást okoz, mely később az egész levélre kiterjed. Az eredmény ugyanaz, mint az aknázómoly esetében, idő előtti lombhullás és a fák legyengülése.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!