Frank Stripe

2021.07.05. 13:17

Történeteket ír, utakat szervez, és unokázik Orcsik Ferenc

Foglalkozását tekintve autószerelő és közgazdász, de szervezői munkájáról ismerik leginkább a pécsiek Orcsik Ferencet (például évekig irányította az Ipari Vásár Kft.-t és az Ifjúsági Házat is), aki mintaértékűen aktív nyugdíjas éveket él. Sorra jelennek meg új könyvei Balaton-parti településekről, társadalomkritikus, érzelmes, hangulatos regényeket ír, a bornak, az utazásnak a szeretetére pedig külön klubokat szervez.

Mészáros B. Endre

Forrás: O. F.

– Az írás egy félbemaradt ifjúkori próbálkozás folytatása, hiszen fiatalon kalandregénnyel és novellákkal kezdtem – összegez Orcsik Ferenc. – Aztán 50 év fölött újrakezdtem Frank Stripe álnéven, majd nyugdíjasként még több időm lett, és egyre több könyvem született. Egyébként az írás mellett még operaénekesnek készültem, de az élet, a feladatok mindig más irányba sodortak. Operaénekes már nem leszek, bár kórusokban szerepeltem, például a Bartók Béla Férfikarnak, a Vasutas Kórusnak is tagja voltam. Viszont az íráshoz visszatértem.

Az irodalmi számvetésből kiderült, eddig nyolc könyve jelent meg, társadalom­kritikus történetek, krimi, karácsonyi novellák és egyfelvonásos dráma is. Közel egytucatnyi Balaton-parti településről született novellája (mindegyik önálló félszáz oldalas füzetregényként jelent meg), végül a déli oldal így összeállt egy teljes kötetté. A történetek pedig haladnak majd tovább az északi parton is. A cél az, hogy egy sör áráért az olvasó kapjon balatoni feelinget, ahogyan egy szegény fiú rácsodálkozik a természet, az élet szépségeire. Az író hozzáteszi, nemigen van ebből anyagi haszna, minden eladott példány egy újabb könyv megvalósulását segíti.

Nem állt le szervezőként sem Orcsik Ferenc, a Népművelők Egyesületét, a Vasutas Művelődési Ház hetvenfős Borklubját és egy félezres tagságú Utazási Klubot irányít. A Borklubnak a múlt héten volt a pandémiát követő első találkozója, míg az utazók – főként idősebbek – a környező országokba terveznek túrákat. Legközelebb jövőre indulnak útnak Szlovákiába. No és emellett nagypapa is, két kisunokát gardíroz Pécsett és a Balatonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!