Változások küszöbén

2021.07.30. 12:29

Vasárnaptól alapítványi fenntartásba kerül a Pécsi Tudományegyetem

Miseta Attila, az egyetem rektora sajtótájékoztatón leszögezte: megkapták a megfelelő garanciákat, ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. Bódis József kiemelte: fontos, hogy a PTE-nek végre lesz saját vagyona.

Vizvári Soma

Fotó: Csortos Szabolcs

Elsejétől az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány (UQA) veszi át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fenntartói jogkörét az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Az intézmény hamarosan végbemenő modellváltásával kapcsolatban az alapítvány és az egyetem pénteken közös sajtótájékoztatót tartott. Miseta Attila rektor beszédében hangsúlyozta: a fenntartó váltás nem jelenti azt, hogy az állami finanszírozás megszűnik, hiszen az egyetem forrásainak legnagyobb részét a jövőben is onnan kapja. – A változás mindig nyugtalansággal jár, még akkor is, hogyha azt gondoltuk, hogy a rendszer azért működhetne jobban is – mondta. – Természetesek azok a félelmek, hogy miként alakul a finanszírozás, mi lesz a munkahelyekkel. Úgy gondolom, hogy kellő garanciákat kaptunk, abban a tekintetben, hogy senki nem járhat rosszul – húzta alá. A rektor mindezt azzal egészítette ki: fontos, hogy az egyetem olyan teljesítményértékelő rendszert működtessen, melynek megfelelően „jutalmazzuk azokat, akik megérdemlik, és szankcionáljuk azokat, akik megérdemlik”. Miseta szerint a teljesítményértékelés ezentúl szabadabb körülmények közt zajlik majd, hiszen mostantól nem vonatkozik az egyetem alkalmazottjaira a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény.

Bódis József, az alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az egyik legjelentősebb változás az, hogy a PTE-nek ezentúl lesz saját vagyona. Kiemelte: olyan vagyonelemekkel fog rendelkezni az egyetem, melyeket jövedelemszerzésre, forrásbevonásra használhatnak. Az elnök közölte: a felsőoktatási finanszírozás is átalakul. Az eddig az oktatás finanszírozására korlátozódó állami támogatások infrastrukturális, és minőségi elemmel egészülnek ki.

Baloldali támadások

Az intézmény modellváltását a helyi baloldal többször támadta. Mellár Tamás párbeszédes, és Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő rendre arról akarták meggyőzni a nyilvánosságot, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba helyezése csorbítja az intézmény autonómiáját. Mint ismert, az érintettek egészen másképp gondolják. Amellett, hogy a PTE szenátusa év elején nagy többséggel fogadta el a modellváltást, több egyetemi vezető is nyilvánosan kijelentette, hogy a politikának semmi keresnivalója ebben az ügyben. Hallgatói tiltakozásról sem nagyon lehet beszámolni. Az egyetemi polgárok részéről nem szerveződött említésre érdemes, a modellváltást ellenző mozgalom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában