Múltidéző

2021.07.19. 14:00

Viharok: korábban sem kegyelmezett az időjárás (galéria)

Ítéletidő csapott le Sellyére és környékére a napokban. Ökölnyi nagyságú jég hullott, ami hatalmas pusztítást végzett. Az elmúlt időszakban hazánkat, illetve a környező országokat nem kímélték az extrém viharok, például Csehországban négyes erősségű tornádó tombolt. A forgószél kártyavárként fújta el a házakat, és sajnos emberéletet is követelt.

Zs. J.

Az elmúlt évezredben is voltak viharok, ám akkor nem szupercellákról szólt a híradás, hanem heves viharokról, zivatarokról. 1981. júniusában már hónapok óta várták a kiadós esőt. A földek repedezettek a szárasságtól, a városokban a beton nyomta ki magából a forróságot. Tikkasztó hőség volt, amikor megérkezett az eső.

Száraz zivatarral kezdődött, csaknem fél óra múlva mintha teljesen megnyitották volna az égi csapokat, úgy zúdult a földre a rengeteg víz. Míg május hónapban 28 milliméter csapadékot mértek Baranyában, azon a viharos napon, június hatodikán 48,2 milliméter hullott le fél óra alatt, de volt olyan település a megyében, ahol 60 millimétert mértek.

Pár évre rá olyan vihar söpört végig a megyén, hogy Pécsett a nagypostát rövid időre be kellett zárni, míg a komlói postánál beáztak a kábelek. Több helyen a megyeszékhelyen víz öntötte el a pincéket, a lezúduló agyagos, hordalékos víz akadályozta a közlekedést. A város alacsonyabb részein félméteres víz hömpölygött az utakon. A Búza térre például annyi hordalékot, szemetet, gumiabroncsot vitt le a Tettyéről lezúduló esővíz, hogy az arra járó autóbuszoknak vissza kellett fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!