környezetszépítés

2021.08.13. 08:03

A legvirágosabb balkonokra lehet szavazni

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2021-ben immár 28. alkalommal indította útjára a Virágos Magyarország versenyt, mely hazánk legkedveltebb környezetszépítő kezdeményezése.

T. V.

Fotó: Laufer László

A verseny célja a vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása. A településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

A kezdeményezés az előző években a baranyai települések körében is igen népszerű volt. Megyénkből idén összesen 20 település önkormányzata nevezett, a mezőny pedig igen erős, több mint 320 hazai önkormányzat között mérettetik meg a baranyai falvak és városok – Pécs, Siklós és Harkány – közterületeiket, parkjaikat. Valamint a tavalyi sikereken felbuzdulva idén is meghirdették az online lakossági versenyt, ahol a legvirágosabb kertek és balkonok versenyezhetnek egymással.

Érdeklődésünkre kiderült, a korábbi évekhez hasonlóan közönségszavazást is indítottak minden kategóriában, így a növényeket kedvelő közönség idén is beleszólhat az önkormányzati és a lakossági verseny végeredményébe is. A Virágos Magyarország Face­book-oldalán lehetett szavazni a reakciógombok megnyomásával a településekre a Legvirágosabb úti cél kategóriában, legutóbb például a 30.000 fő feletti lakosságszámú városok és a budapesti kerületek összevont közönségszavazása zárult le.

Most pedig jönnek a civil versenyzők, augusztus 16-ig a legvirágosabb balkonokra adhatjuk le voksainkat a közösségi oldalon.

Jól szerepeltek

Megyénk települései a korábbi években is szép eredményeket értek el a versenyen. A két évvel ezelőtti megmérettetésben például Orfű lett az ország legvirágosabb falva. De a tavalyi, online lakossági versenyen is voltak baranyai díjazottak. A pécsiek az előkertek kategóriában diadalmaskodtak 2020-ban, A legszebb előkert díj nyertese Lammel Krisztián lett, míg A változatos növényalkalmazás díj nyertese az előkertek kategóriában Weiling Júlia Luca lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!