Véletlenből lett „karrier”

2021.08.12. 17:30

Ákoshegyi Dóra a sportban és az iskolapadban is sikert sikerre halmoz

A fiatal lány azon felül, hogy tehetséges sportoló, még az iskolapadban is kiválóan megállja a helyét. Az idei évben azon kiválóságok közé kerülhetett be, akik okleveles elismerésben részesültek tanulói és sportolói eredményeik fényében.

Márkus Hanna

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2020” című pályázatot, amely cím a 2019/2020. tanévben kimagasló tanulmányi- és sporteredményt elért gimnazista tanulókat ismeri el. Dórival sportról, tanulásról, s jövőbeli terveiről beszélgettünk, akivel régi ismeretségünkből kifolyólag tegeződünk.

- Végzős voltam a gimnáziumban, így ez volt az utolsó lehetőségem, hogy megpályázzam. Nagyon örülök, hogy akkor nem szalasztottam el ezt az esélyt. Átadó ünnepségen szokták kiosztani az okleveleket, de idén a vírushelyzet miatt ez elmaradt. Habár a kipostázott oklevél is hatalmas elismerés volt számomra, mégis sajnálom, hogy kimaradt az a fajta élmény, amivel az ünnepségen gazdagodhattam volna.

- Mikor csöppentél bele az aerobik világába?

- 10 éves koromban vágtam bele, ami mondhatni késői kornak számít, ugyanis a tornasportot jobb minél előbb elkezdeni. Ez az egész egy véletlenből lett „karrier”. Általános iskolában volt egy sportágválasztó program, ahová egy barátnőm unszolására mentem el, és ott tetszett meg mindkettőnknek az aerobik. Kozármislenyben kezdtem el a sportot, aztán egyre feljebb jutottam és bekerültem Pécsre, a mostani klubomhoz.

- Mi fogott meg a sportágban?

- Leginkább az, hogy zenére kell mozogni. Amit szintén nagyon szeretek az aerobikban, hogy vannak benne erőelemek és lazasági elemek is egyaránt. Nem csak hajlékonynak kell lenni, hanem erősnek is. Talán ez okozza a legnagyobb „nehézséget” is ebben a sportban, nem könnyű ezt a kettőt összekoordinálni. Az aerobik ad egyfajta nőiességet, kiállást, illetve kitartást. Az izgő-mozgóknak bátran ajánlom, mert ez a sport sok energiát, pörgést igényel, akinek ezekből sok van, az itt tökéletesen ki tudja használni ezeket a tulajdonságait.

- Milyen eredményeket értél el az utóbbi időkben?

- Junior kategóriában a 2019-es Junior Európa-bajnokságon két bronzérmet szereztem, illetve nyertem Junior Világkupákat is. A 2021-es Világbajnokságon egy Team Ranking bronzérmet zsebelhettünk be, egyéniben pedig tizenharmadik lettem. Az utóbbinál becsúszott egy kisebb hibám, amit a szeptemberi Európa-bajnokságon szeretnék majd kijavítani. Nemrég pedig a Magyar Egyetemi Bajnokság első helyezettje lettem. Még a Covid időszak előtt Tokióban szereztem egy ezüstérmet, Marokkóban egy aranyérmet és két ezüstérmet nyertem, illetve Portugáliából két aranyérmet vihettem haza.

- Sok verseny elmaradt?

- 2020-ban léptem be a felnőtt kategóriába, de a vírus miatt ténylegesen csak idén tudtam megmérettetni magam ebben a kategóriában. Tavaly egyáltalán nem voltak nemzetközi versenyek, sőt idén is a legtöbb elmaradt, vagy elhalasztották. Viszont a Világbajnokságot májusban megrendezték Bakuban. Nagy öröm volt ismét egy nagy versenyen részt venni, már nagyon hiányzott.

- Mire tekintesz kudarcként?

- Nem eredményben mérem a kudarcot. Nekem az számít kudarcnak, ha nem csinálom meg a gyakorlatot száz százalékra. Akkor vagyok elégedett magammal, ha megcsináltam minden elemet, a gyakorlat és a kivitel is ott volt. A hibákat sem negatívumként élem meg, úgy fogom fel, hogy nincs mese, ezt muszáj kijavítanom. Eléggé sok tényező motivál, többek között a pozitív visszajelzések. Varga-Réfi Eszternek, a főedzőmnek csak egy-egy szava is nagy lendületet tud adni.

- Rövid kényszerpihenőn voltál. Miért alakult így?

- Tavaly novemberben megjelent a kézfejemen egy jóindulatú ciszta, azaz egy Ganglion, amit ki kellett műteni, mert egyre többször gátolt a mozgásban, illetve nehezítette meg a felkészülést. Elég fájdalmas volt a fontosabb versenyeket így végig csinálni, néha megszenvedtem az elért eredményekért. Kisebb-nagyobb sérüléseim voltak már, de egy aerobikosnak alap az, ha valamije fáj. Szerintem egy komoly sportolónak bírnia kell a fájdalmat egy bizonyos küszöbig.

- Hogyan tudod egyeztetni a sportot a tanulmányaiddal?

- Sokszor volt hosszú éjszakám, de mindig össze tudtam egyeztetni ezt a kettőt. Egyetem mellett pedig könnyebben megoldható. A pörgős temperamentumom, illetve a sport jótékony hatásai mind visszatükröződnek a tanulmányaimon. Sokat köszönhetek a sportnak, többek között a fogékonyságomat, a fegyelmemet, az elszántságomat és a kitartásomat is. Mindig tudtam, hogy magamért tanulok, ez pedig egyre előrébb visz a tanulmányaim során.

- Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

- Ameddig a testem bírja és élvezem, folytatni szeretném, még jó pár évig. Illetve részt szeretnék venni minél több Világbajnokságon, Európa-bajnokságon. Sajnos az aerobik nem olimpiai sport, de ott van az Európa Játékok, a Világjátékok, amelyeken szintén szeretnék majd részt venni. Ezeket mind célként tűztem ki magam elé. A nyáron pedig gőzerővel készülök az őszi Európa-bajnokságra, majd a Magyar Kupára.

Mindenhol megállja a helyét

Ákoshegyi Dóra 2002-ben született Pécsett. A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban érettségizett. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Kereskedelem és Marketing szakos hallgatója. Sportolói pályafutását a Forma Fitt Sportaerobik Egyesületnél kezdte általános iskolás korában, a későbbiekben pedig a PSN Zrt. Aerobik Szakosztályához került, ahol immár hét éve versenyszerűen űzi az aerobikot. Eleinte egyéni, trió, és csapat kategóriában is versenyzett, most felnőttként csak egyéniben méretteti meg magát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!