gasztronómia

2021.08.02. 13:12

Ételcsodák kerültek lapunk idei szakácskönyvébe is

Gasztrotúra címmel, olvasóink kedvenc receptjeivel jelenik meg október végén a Mediaworks megyei lapjainak szakácskönyve. A kiválasztott több mint 150 ételt a napokban mesterszakácsok és -cukrászok készítették el.

Nyemcsok László

Nagy volt a nyüzsgés a konyhában, séfek és receptjükkel a könyvbe kerülő olvasók egyaránt főztek, sütöttek a tűzhelyeken, valamint készültek a jobbnál jobb desszertek. Az album „műtermében” Sándor Adrienn stylist tálalta, állította be a finomságokat a fényképezéshez, Imre György pedig többféle fotót is készített, hogy majd a legjobb kerüljön be az ételekről a kiadványba.

– A beküldők kitettek magukért, mind a receptek számát, mind az ételeket tekintve – hangsúlyozta Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke, az album lektora. – Finomságokat készíthettünk el, melyekre a kollégákkal együtt azt mondtuk, már értjük, miért is a családok kedvencei.

Sok száz receptből kellett választania a zsűrinek. Prohászka Béla hangsúlyozta, odafigyeltek arra, hogy ne legyenek ismétlődő ételek, és a magyar mellett nemzetközi kitekintést is adjon a könyv. Az előétel, leves, főétel, desszert tematika megmaradt, újdonságként a grillsütőben és szabad tűzön készült ételek jelentős számban kerülnek a kiadványba.

Dr. Farkasinszki Ildikó sós karamellás, kesudiós, füstös sajttortát készített grillsütőben. Ildikó 30 évig dolgozott a közigazgatásban, de a szakmájában ma is aktív hölgy cukrász végzettséget is szerzett. Sütisulit vezet, ahol szerepet kapnak a grillben sütött finomságok. Párja, Lovas József is grillkészülékben alkotta meg a füstön párolt, vörösboros báránycsülköt mézes sárgarépával.

– Mindketten használunk a grillsütőben füstölőfákat, ezek még aromásabbá teszik az ételeket – hangsúlyozta Lovas József. – A hús fűszerezésénél rozmaringágakból készített ecsetet is „bevetettem”, a köretnél pedig arra is törekedtem, hogy ne csak ízvilágában harmonizáljon a báránnyal, hanem színével jó hangulatot is keltsen.

Csonka Zsolt mesterszakács kiemelte, mindegyik elkészített, könyvbe kerülő ételt csodálatosan komponálták meg beküldőik. Semmit nem kellett változtatni, hozzátenni vagy elvenni, hogy finom étel kerüljön a tányérra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!