Érdemes lesz ellátogatni

2021.08.08. 11:30

Idén is feléled a régmúlt a Zrínyi Napokon

A szigetvári végvári hősök és Zrínyi Miklós 1566-os önfeláldozó hősiességéről 1833-tól kezdve minden évben rendszeresen megemlékeznek Szigetváron. Egy hónap múlva ismét hagyományőrzők veszik birtokba a szigetvári várat és a város utcáit.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Ha a járványhelyzet nem szól közbe, Szigetvár legnagyobb rendezvényét, a Zrínyi Napokat idén szeptember 10. és 12. között rendezik meg. Az előzetes programterv már összeállt. Ennek értelmében a városba látogatók átélhetik az élő Zrínyi-kultusz varázslatát, az interaktív programokhoz kapcsolódva részeseivé válhatnak a hősi várvédelem körül kibontakozó történetnek, a végvári küzdelmeknek.

Az eseménysorozatot idén is a hősök tisztelete köré épülő kegyelet, a Zrínyi Napok évszázados hagyományai és a kulturális sokszínűség jellemzi. Ehhez kapcsolódva a rendezvények már szeptember 7-én, kedden elkezdődnek a kegyeleti nappal, ahol lesznek koszorúzások és ünnepi megemlékezések, valamint tűzgyújtás is.

A szervezők most is igyekeztek úgy összeállítani a programsort, hogy a kicsiktől kezdve a középkorúakon át az idősekig mindenki megtalálja a kedvére való programelemet. Szombaton és vasárnap is bemutatják a látványos hadijátékot, Szigetvár ostromát. S a megemlékezések és hagyományőrző programok mellett kézműves-kirakodóvásár, kalandjáték, előadások és zenei programok is helyet kaptak a kínálatban.

Készül a hagyományőrző ünnepre a város

A programban megtalálhatóak a jól ismert pontok, a helyi egyesületek, együttesek, zenekarok is bemutatkoznak. Így például a Style & Passion Club, a Kapronczai Művészeti Iskola, a Szigetvári Zrínyi Miklós Fúvószenekar vagy a Tinódi Vegyeskar.

A színház és a könnyűzene szerelmeseinek természetesen idén is kedveznek a rendezvény szervezői. A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház pénteken előadja A makrancos hölgy című táncjátékot, fellép szombaton a Szélkiáltó zenekar, a Bon-Bon, az Ethno Sound Club, vasárnap pedig például Keresztes Ildikót, Hevesi Tamást, Gudics Mátét és az Abrakazabra zenekart is hallhatjuk. A programok vasárnap este záróünnepséggel, majd látványos tűzijátékkal érnek véget.

Fotó: Laufer László

A jelenleg érvényes szabályok szerint a Zrínyi téri színpadon megvalósuló zenei produkciókat (a kordonon belül) csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. A részletes programsor a város honlapján olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!