Ízek és csodák pécsi szemmel

2021.08.14. 16:30

Matcha: minden, amit tudni kell a zöld csodaszerről

A „csodaszerek világában” egyre nehezebb eligazodni, hiszen egymást érik a különböző vélemények. Hasonlóan megosztó a manapság nagy népszerűségnek örvendő matcha tea is. Utánajártunk, hogy valójában mit is kell tudni erről a zöld csodáról.

Márkus Hanna

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A pécsi Pádár Csilla ugyan végzettségét tekintve nem barista, azonban már hat éve elhivatottan tevékenykedik a vendéglátásban. Először pultosként és felszolgálóként dolgozott, azonban nem érezte a fejlődés lehetőségét. Addig-addig szemezgetett a kávéval, míg végül bátorkodott közelebbről is megismerkedni vele. Kiváló barista kollégái óriási tudást adtak át számára, így elsajátíthatta a szakma csínját-bínját, s most minket is beavatott a matcha világába.

- Mivel nagyon szeretem a kávét, kimondottan élvezem ezt a tevékenységet. A világ minden tájáról, különböző területekről érkeznek a kávék, s mindezek különböző módon vannak lepörkölve. Így az egyes kávék magukba foglalnak olyan ízjegyeket is, amelyek magának a termőföldnek a sajátossága. Számomra nagyon izgalmas, hogy mennyiféle ízjegy köszönhet vissza egy-egy kávéban – mesélte a baristaként Pécsett dolgozó fiatal lány.

A fotón: Pádár Csilla

- A matcha egy japán zöld tea. A neve egy külön fogalommá vált, mondhatni egy minősítést jelent, hiszen egy csúcsminőségről van szó. Eredetét tekintve nagyon réginek számít maga az a szokás, hogy a porrá őrölt teát vízzel elegyítjük és megisszuk. Mindez távol keletről, a zen buddhista szerzetesektől került át Japánba a 7. században, ahol sokáig csak templomi és uralkodói körökben fogyasztották. Japánban manapság is nagy kultusza van, máig szertartásszerűen fogyasztják.

Úgynevezett árnyékolással készülnek

A tea növény érési folyamatában van egy olyan szakasz, mielőtt betakarítják a cserjéket, hogy lefedik 2-3 hétre, így védve a napfénytől. Ennek a hatására kezd el klorofillt termelni a növény, ez adja a matcha gyönyörű zöld színé, illetve ennek következtében termelődnek az aminosavak. Az sem mellékes, hogy a többi teával ellentétben a matchának az egész levele fel van használva. Megszabadítják a leveleket a fás részektől, a zsenge leveleket pedig malomkövekkel porrá őrlik, s így kerül a boltok polcaira.

Számos jótékony hatással rendelkezik, többek között méregtelenít, kivonja a szervezetből a nehézfémeket és a méreganyagokat, gyulladáscsökkentő hatása van, erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, sőt, a fogyókúrát is elősegíti. Emellett rengeteg vitamin található benne, mint például a kálium, kálcium, c-vitamin, vas. Magas az antioxidáns, a fehérje, és az aminosav tartalma.

- Nagyon jó élénkítő, szellemi frissítő hatása van. Ebből kifolyólag az a tapasztalat, hogy leginkább egyetemisták fogyasztják. Továbbá relaxál, javítja a memóriát és a koncentrációt – adta tudtunkra Csilla.

Koffeintartalma jóval magasabb, mint a hagyományos kávénak, azonban a matcha nem okoz heves szívverést vagy magas vérnyomást. Hatóanyagait tekintve katekin és teanin van benne, az utóbbi finomítja a koffein hatását, így nyújt hosszú, stabil, kíméletes, de frissítő hatást a szervezet számára.

- A matcha íze sokak körében megosztó. Édeskés, friss zöld ízvilág társítható hozzá, de túlnyomórészt a „zöld íz” dominál. Ettől függetlenül nagyon simul az édes ízekhez, így latte esetén sokszor buzdítom a vendégeket arra, hogy növényi tejjel fogyasszák, hiszen annak megvan a maga édeskés íze.

Legtöbbször teaként vagy latteként isszák, de más tejes italokban is sokan fogyasztják. Népszerű ital a matcha szóda, a cascara matcha fizz, illetve a matcha tonik is. Ezen kívül számtalan másik felhasználási formája akad, bátran bele lehet csempészni süteményekbe, turmixokba, akár fagylaltba is a zöld csodaszert.

- Az emberi kreativitás és képzelőerő szab határt annak, hogy mivel tesszük össze. Bátran lehet kísérletezgetni az ízekkel. Jó játszadozni vele, mert teljesen más ízt ad különböző alapanyagokkal – Csilla mindenkit buzdít az új ízek kipróbálására.

A matcha tökéletes alternatívát biztosít azok számára, akik a koffeint nem kávéból szeretnék nyerni, hanem egy sokkal egészségesebb élénkítőre vágynak a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!