Frissítve

2021.08.04. 14:00

Meglátogatta Karácsony Gergely Pécs polgármesterét

Rövid Facebook-bejegyzésben számolt be Péterffy Attila Karácsony Gergellyel való találkájukról. Pécs polgármestere a közte és Budapest vezetője közt zajló megbeszélés részleteit nem árulta el, de csepegtetett néhány információmorzsát a pécsieknek. Mivel Karácsony egyben miniszterelnökjelölt is, a közelgő országgyűlési választás valószínűleg szóba került.

Vizvári Soma

Forrás: Péterffy Attila Facebook oldala

A pécsi városházán tartott megbeszélést Péterffy Attila Budapest főpolgármesterével szerdán. Pécs polgármestere közösségi oldalán a találkozóról azt írta: „szót ejtettünk a Szabad Városok Szövetségének eddigi eredményeiről, az ellenzéki vezetésű városokat sújtó kormányzati elvonásokról, Pécs problémáiról és lehetőségeiről, valamint a Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazásról is”.

A baloldali városvezetők tárgyalásukról cikkünk megjelenéséig részletesebb információkat nem közöltek. Az mindenesetre különös, hogy Péterffy az ellenzéki városokat sújtó elvonásokat emleget, hiszen Pécs száz százalékos kompenzációt kapott a kormánytól az iparűzési adó lefelezése után. A több mint kétmilliárd forintos ellentételezés a második legnagyobb volt az országban. A harmadik legjelentősebb összeget pedig a szintén ellenzéki, hagyományosan baloldali fellegvárnak számító Szeged kapta.

Mint ismert, Karácsony Gergely a kormány népszavazási kezdeményezésének felhajtó erejét kihasználva, szintén referendumot kezdeményezett. Budapest főpolgármesterének, és az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnökjelöltjének kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottság (mivel Karácsony magánszemélyként adta be őket) csak később fogja vizsgálni. A baloldali politikus kezdeményezésében egyébként több olyan témakör is szerepel, melyekről előre sejthető, hogy nem lehet népszavazást kiírni róluk.

Hogy mi hangozhatott el a két városvezető között a Karácsony Gergely által életre hívott baloldali lobbiszervezet, a Szabad Városok Szövetségének (SZVSZ) eredményeit illetően, azt elég nehéz kitalálni, de tippelni sem könnyű. A Magyar Nemzet írt arról februárban, hogy az általuk megkérdezett SZVSZ-tag polgármesterek sem tudtak a szervezet által elért eredményekről beszámolni.

Karácsonynak kellemetlen ügyek

Mivel Karácsony Gergely nemcsak Budapest főpolgármestere, de az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnökjelöltje is, meglepő lenne, ha a két politikus között ne jött volna szóba a baranyai baloldal szövetségi viszonyainak meghökkentő alakulása nem egészen egy évvel az országgyűlési választások előtt. Mint ismert, a Karácsonyt indító pártszövetség jelenleg Mellár Tamást is támogatja a Baranya 1-es országgyűlési választókörzetben. Mellár és Péterffy viszonya viszont igencsak megromlott az elmúlt időben. A párbeszédes országgyűlési képviselő ugyanis nemrég a polgármester kizárását kezdeményezte a Mindenki Pécsért Egyesületből, melynek színeiben a baloldal Pécsett megnyerte az önkormányzati választásokat 2019-ben. A Mellár által gründolt egyesület mára – hiába kapott választói felhatalmazást – kiszorult a hatalomból a városházán. A napokban pedig Péterffy főátvilágító ügyvédje, Bodnár Imre bejelentette, hogy indul Mellár körzetében az előválasztáson. Volt tehát mit megbeszélnie Karácsonynak és Péterffynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!