Bőközi kovácstalálkozó

2021.08.29. 20:00

Megteltek ünneplőkkel a Bőköz Fesztivál helyszínei (galéria)

– Csak kövessék a hangot, megtalálják a kovácsokat – igazítottak útba minket Szaporcán szombat délelőtt, mikor a Bőköz Fesztivál egyik kiemelt programjára, a bőközi kovácstalálkozóra látogattunk.

Zs. J.

a20210818_kovácsok találkozóját is megrrendezték a Bőköz fesztiválon_Szaporca_ll_dn

Fotó: L. L.

Az Örökség Udvar (Eperfa Tájház) előtt már érződött a fesztiválhangulat, fonott kosaras körhinta, lovaskocsi várta az ide érkező családokat, míg az udvarban szorgos kezek dolgoztak.

– Most még alig vannak, de péntek este nem lehetett megmozdulni, ugyanis Vastag Tamás lépett fel – közölte az egyik helyi lakos.

Közben haladtunk tovább, az udvarban már hallani lehetett a kalapácsok ütemes zaját. A bőközi kovácstalálkozó részvevői már korán nekiálltak, hogy öt padvázat kovácsoljanak, melyekhez Szatyor Győző, a népművészet mestere készített faragást.

– Az volt a feladatunk, hogy mindenki hozza a saját tájegységére, otthonára jellemző mintát. Én a Galga-völgyéről hoztam hímzett mintát. Ezt rajzoltam meg, ezt próbálom megvalósítani – mondta lapunknak Tóth József díszkovács, aki a fesztiválra Pest megye keleti széléről, Hévízgyörkről érkezett.

Tóth József egy véletlen folytán lett díszműkovács. Pár évvel ezelőtt egy családi kiránduláson látott egy fegyverbemutatót. Itt szóba került, hogy Magyarországon kihalófélben van a kovács szakma. Amint hazament, rákeresett az interneten, és amint látta, valóban már jó pár éve nem indult kovács­oktatás.

– Mestereket kerestem meg, bentlakásos táborba jártam. Tavalyelőtt ősszel jelezték, hogy egy kovácsmester ezerórás tanfolyamot hirdet. Belefogtam, megcsináltam. Egyike vagyok annak a 18 tanítványnak, akik elvégezték a díszkovácstanfolyamot – közölte Tóth József, aki több mint húsz évig számítógép mellett műanyag alkatrészeket tervezett. – Egy műanyag alkatrészt öt évig használnak, majd megy a kukába. Itt én előbb megyek a kukába, mint amit készítek. Hibrid állapotban vagyok, egy héten pár napot mérnökösködöm, pár napot díszműkovácsolok – tette hozzá mosolyogva.

És miként fogadták a bejelentését a díszműkovácsolásról a mérnökirodában? Az első reakció az volt: na, Józsinál elgurult a gyógyszer. De amint látták, milyen gyönyörű dolgok kerülnek ki a keze alól, elfogadták.

– Itt a széles közönség is láthatja, miért olyan hangos, ha a kovács kovácsol. Remélhetőleg tetszik, amit készítünk, és hátha pár ember megfertőződik a szakmával – közölte Tóth József, aki hozzátette, a vassal amit megmunkál, ő is alakul, közösen építik egymást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában