vízhiányos időjárás

2021.08.16. 12:31

Nagyon kellett volna a sok víz a növényeknek

Egy-két héten belül megkezdődik a napraforgó betakarítása. Sajnos a vízhiányos időjárás rányomta a bélyegét a növényre, így megyénkben is körülbelül 20 százalékos terméskiesés várható.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20210720 Békéscsaba Betakarították a búzát. képen Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Bencsik Ádám

Amit előre prognosztizálni lehet, az az, hogy minél későbbi betakarítású növényről van szó, annál nagyobb károsodás fog bekövetkezni az időjárás viszontagságainak következtében.

– A napraforgónál körülbelül 20-25 százalék terméskiesésre, a kukorica esetében pedig – nem vészjóslóan, de – akár 50 százalékos terméskiesés is várható – mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Hozzátette, az időjárás továbbra sem kedvez a munkálatoknak, a hőhullámok és a talaj nem megfelelő vízháztartása nehezíti a munkát. A megyénkben közelmúltban leesett 80 milliméternyi csapadék fele nem tudott hasznosulni. A talaj felső 10-15 centiméterében van valamennyi nedvesség, a mélyebb rétegek pedig teljesen ki vannak száradva.

Az árpa, búza és repce aratása befejeződött, és a szalma betakarítása is 80 százalékban készen van, folyamatban van még a tarlóhántás, megindultak már a zöldítések és a tarlópermetezések. A megyei elnök elmondta, az árpa az idén jó hozamot hozott, míg búzából 15-20 százalékkal kevesebb termett. A kevesebb termés ugyanakkor több jó minőségű búzát hozott ebben az évben a korábbi esztendőkhöz képest. Ez azt jelenti, hogy míg a takarmány, Euro és étkezési búza aránya 60, 25 és 15 volt tavaly, addig az idén learatott búza 45 százaléka takarmányként, 25 százaléka Euro-búzaként, 30 százaléka (tehát a tavalyi átlag duplája) pedig étkezési búzaként hasznosítható.

A vízhiányos állapot szinte mindenre rányomta a bélyegét: burgonyából, cukorrépából is kevesebbet takarítanak be idén. S bár a terményárak emelkedőben vannak, ez nem egyenes arányú az input árak növekedésével.

– A terményárak nagyságrendileg 50 százalékkal emelkedtek, míg az input anyagokért 50–100 százalékkal magasabb árat kell fizetni. A gazdák is sodródnak az árral, a tavalyi terméseredmények és árak sokkal pozitív eredményt zártak, mint az idei évben – mondta Rittlinger József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!