Súlyos károk

2021.08.06. 17:30

Nem véletlenül van az egekben a gyümölcsök ára

Míg az átlag fogyasztó bosszankodik, hogy drága a gyümölcs, addig a gazdák folyamatos harcot vívnak a szélsőséges időjárással.

Rajnai-Zsíros Krisztina

20200708 Budapest A BUDAPESTI NAGYBANI ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS PIAC AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB TERMELŐI ÉS ELOSZTÓ PIACA. Fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Teknős Miklós

A tavalyi évet mondták a gazdák a gyümölcsösök fekete évének, azonban az idei még azt is alulmúlta. A korai rügyfakadás, majd a hosszan tartó tavaszi fagyok, később a csapadékmentes hőség sajnos súlyos károkat okozott, nem véletlenül drága a gyümölcs a piacokon.

Bár az év jól indult a csapadékellátottság szempontjából, a tavaszi fagyok nagy károkat okoztak, súlyosbította a helyzetet, hogy a virágzás utáni hetekben, amikor a terméskötődés zajlik, nem volt elég napos az idő. A hűvös és fényszegény napok nem kedveztek a termésfejlődésnek. A meggy esetében például a legnagyobb gondot a hőség okozta, kisebb lett a gyümölcsök mérete, és a fajsúlya is elmaradt a megszokottól. A hőség és a száraz idő miatt a fákon sok a volt a „töppedt”, alacsony víztartalmú szem.

– A kajszibarack nagyjából 20 százaléka maradt meg, az őszibaracknak pedig a felét tette tönkre az időjárás. A datolyaszilvafa elszórta a termését a szárazság miatt. Gyatra lett az idei termésszezon, ráadásul az esőzések azt eredményezték, hogy az új telepítések sem növekednek. A zöldségkultúrának is betett ez az időjárás – mondta lapunknak Kovács László siklósi biokertész.

A Tenkes hegyi gyümölcsösében sem rózsás a helyzet. Tavasszal fagyvédő gyertyával védekeztek a hideg ellen, de mivel nem csak egy-két éjszakáról volt szó, hanem két hétről, akkor már nem tűnt költséghatékonynak. Idén a szilvából viszont szép termés várható, és úgy tűnik, az almával sem lesz gond.

Összefogtak az emberi erőfeszítés ellen

A gazdáknak sokszor olyan érzésük lehet, hogy az időjárás és a károsítók összefogtak az emberi erőfeszítések ellen. Az ország nagy részén (pl. a Dél-Alföldön) többhetes csapadékhiány alakult ki, míg a Dél-Dunántúl több csapadékot kapott, ami alapvetően kedvező, de a viharok, jégesők nem kevés gondot okoztak. A magas páratartalom kedvezett a betegségek terjedésének és a kártevők nagy részének is. Az érő gyümölcsön a kártevők, viharok sérüléseket okoznak, ami a moníliás gyümölcsrothadás elindítója. Egyelőre csak észlelési szinten található meg a károsítás, de a fákat emiatt folyamatosan kell most ellenőrizni.

A klímaváltozás komoly kihívást jelent

Országosan az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is, fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség. A rendszerváltozás után a hazai gyümölcsnemesítés nehéz helyzetbe került, és így később számos kevésbé fagyálló, ki nem próbált fajtát telepítettek az országba. A szélsőséges időjárás miatt azonban a szakemberek szerint aktuális lenne újragondolni a nemesítést, és a hazai klímához szokott fajtákat bevonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!