hagyományőrzés

2021.08.11. 10:08

Összegyűlt a szerb közösség a magyarbólyi programon

Második évben szervezett a Magyarbólyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szerb gasztrokulturális napot.

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

A rendezvényt a magyarbólyi Integrált Közösségi Szolgáltató Térben tartották több mint száz résztvevővel. A program népviseleti kiállítás megnyitójával kezdődött pénteken. Roth Ervinné, a Magyarbólyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a budakalászi Ruzmarin Szerb Hagyományőrző és Kulturális Egyesület legszebb darabjaiból Szerbia különböző tájegységeinek népviseletét mutatták be a résztvevőknek, illetve igazi kultúrtörténeti ritkaságoknak számító bocskorokat is megtekinthettek, ezek a Rozmaring Szerb Táncegyüttes egyik tagjának gyűjteményéből származtak. A szerb és horvát népviseleti ruhákat azután az adott tájegység zenei kíséretével mutatták be.

A táncbemutatót folklór műsor követte: a tánccsoport tagjai Vaizer Enikő vezetésével magyarországi szerb táncokkal, délkeleti szerb tánccal, koszovói tánccal kápráztatták el a közönséget. A kísérő zenekar (Ruzmarin FolkeStars és Halász László) táncházán nem csak az együttes tagjai, hanem a közönség is éjfélig mulatott.

A vendégeknek látványsütéssel Uljanicsics Zorán készítette a szerb specialitásokat: nyárson sült malacot, csevapcsicsát és pljeskavicát. A szerb nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, a helyieken kívül Mohácsról, Siklósról, Lippóról, Sárokról, Pécsről, illetve messzebbről is érkeztek vendégek, és a magyarbólyi képviselő-testület tagjai, a helyi német nemzetiségi önkormányzat tagjai, valamint egyesületi tagok is részt vettek a programon.

A Magyarbólyi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat már készül a következő programjára is, szeptemberben szerb estet terveznek, ahol a Pest megyei Tabán Szerb Néptáncegyüttes felnőtt és gyerekcsoportja lép fel a Zora zenekar kíséretében.

Siklóson is ünnepeltek vasárnap

Siklóson vasárnap tartotta meg hagyományos megemlékezését a helyi szerb nemzetiségi önkormányzat Stefan Stiljanovity emlékére. Délelőtt tíz órától a Siklósi Szent Demeter- templomban ünnepi liturgiát tartottak, ezután pedig Stiljanovity Göntér-dombon lévő sírjánál kalácsszentelésre gyűlt össze a szép számú szerb közösség. A megemlékezés apropója az volt, hogy Stefan Stiljanovity szerb kenéz 1505-ben elsőként érkezett Siklósra, egyháza 1546-ban avatta szentté a török elleni harcok hősét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!