hazai mézédes

2021.08.13. 14:00

Hiába múlt el Lőrinc napja, őszig kitart még a dinnyeszezon

Július közepe óta kapható már a hazai, ormánsági dinnye. A szezon javában tart, sőt, még szeptemberben is dinnyézhetünk majd.

Tóth Viktória

Dinnyeszezon

Kedden volt Lőrinc napja, aki egyike a legnépszerűbb szenteknek, az augusztus 10-ét néphagyományaink is számon tartják. A dinnyéről elődeink azt tartották, hogy Lőrinc napja után már nem jó, „lőrinces” lesz. Ez ma már nem tűnik igaznak, a dinnyeszezon már tovább tart az augusztusi Lőrinc-napnál, sőt a szeptember 5-i Lőrinc-napnál is. Tavaly például különösen sokáig volt magyar dinnye, szeptember végén még egy-két ormánsági gazdánál voltak utolsó darabok. S a vásárlók is vették még, ebből is látszik, hogy a minőségi, megbízható hazai dinnyére szeptember végén is van igény.

A baranyai termelőknek idén több problémával is szembe kellett nézniük, legutóbb a jégveréssel, ám ennek ellenére lédús, édes, jó minőségű dinnyék kerülnek a fogyasztók asztalára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján idén hazánkban mintegy 3500 hektáron termesztettek görögdinnyét, és összesen mintegy 150–160 ezer tonna termés várható. A szabadföldi területek betakarítása még csak most kezdődik, s a baranyai vásárcsarnokokban járva is láthatjuk, hogy nagy a kereslet a görögdinnyére, a hőségben igazán jólesik a behűtött gyümölcs.

A legkeresettebbek a 4–8 kg közötti dinnyék

Mint az a NAK körképéből is kiderült, az átlagos dinnyefogyasztás 12 kg/fő/év, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet.

– A fogyasztói szokások terén folytatódik az elmúlt években jellemző tendencia, a legkeresettebbek a 4–8 kg közötti görögdinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak. Formáját tekintve a kínálatban a gömbölyű mellett jelen van a megnyúlt, ovális dinnye. Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége, már a teljes dinnyemennyiség ötöde ilyen: ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed – fogalmaztak korábbi közleményükben.

Előrelépést hozhat az idei év

A kamara adatai alapján a hazai görögdinnye 70 százalékát itthon értékesítik, 30 százalékát pedig exportpiacokon.

– A külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat. Ugyanakkor a külföldi piacok visszahódításához a jövőben jelentős fejlesztésekre van szükség. Mindehhez az agráriumba érkező támogatási források hatékony felhasználása nagy mértékben hozzájárulhat. A termelés és piac bővítéséhez fontos lenne a termelői szervezetek tevékenységének újraszabályozására is a termelői érdekek érvényesítése érdekében – árnyalták a helyzetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!