óvatosan!

2021.08.04. 17:30

Vadveszély az utakon, indul az őzek párzása

Július végén, augusztus elején indult az őzek párzási időszaka, ami nem várt veszélyeket rejt. Az autósoknak érdemes ilyenkor jobban figyelniük, mert nem ritka, hogy a vadveszélyes utakon őz, vagy szarvas bukkan fel egy kanyar, vagy egy bukkanó után.

Zs. J.

20200925 Szombathely Vadbaleset miatt lassított a sofőr, egy szarvas lépett az autója elé fotó: Horváth Balázs, HB, Vas Népe

Fotó: Horváth Balázs

– Idén egy súlyos és három könnyű sérüléssel járó ilyen közlekedési baleset történt a Pécsi, Mohácsi, Siklósi és a Szigetvári Rendőrkapitányság illetékességi területén. A fentieken kívül júliusig 56 esetben történt anyagi káros vadelütés a megyében. A legtöbb a Siklósi Rendőrkapitányság (16), a Pécsi Rendőrkapitányság (13) és a Szigetvári Rendőrkapitányság (11) területén – közölte lapunk megkeresésére a megyei rend­őrkapitányság sajtóosztálya, akik kérdésünkre azt is elmondták: a megyénkben a vadelütéses baleseteknek nem alakultak ki gócpontjai.

A rendőrök tanácsa szerint a legjobb módszer a vadbalesetek megelőzésére a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be, tették hozzá a rendőrök. Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látunk az úton, hívjuk a 112 segélyhívó számot. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat; lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyük haza, az ugyanis lopásnak számít. Zs. J.

Mit tegyünk?

Ha megtörténik a vadgázolás amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságban kitenni a fényvisszaverő háromszöget, majd a rendőrséget kell értesíteni. Érdemes rendőrt hívni a helyszínre, attól függetlenül, hogy a vad elhullott vagy a baleset helyszínéről elment. A kiérkező baleseti helyszínelő lefolytatja az elsődleges intézkedéseket, illetve értesíti az illetékes vadásztársaságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!