Szultáni dzsámiban festenek

2021.08.17. 14:00

Változatos technikákkal dolgoznak a szigetvári alkotótáborban

Szitanyomás, rézkarcok és grafikák készítése, festés, fotózás és 3D-nyomtatás – ilyen területeken tevékenykednek a kaposvári Kapos Art Képző és Iparművészeti egyesület alkotótáborának művészei Szigetváron. A történelmi helyszín inspirál és nyugodt alkotást tesz lehetővé.

Mohay Réka

Fotó: L. L.

Szulejmán dzsámijában asztalokon és állványokon sorakoznak a készülő festmények, az alkotás folyamatát a vár látogatói is érdeklődve kísérik figyelemmel. Immár harmadik éve alkotnak a képzőművészek a baranyai településen, az egyesület által szervezett nemzetközi tábor hagyománya azonban már 1991-re nyúlik vissza.

A művészek meghívásos alapon csatlakozhatnak a programhoz, mely idén augusztus 9–19 közt zajlik az MMA támogatásával. Tizenöt-húsz alkotó közt hazai és külföldi alkotók is rendszeresen képviseltetik magukat, idén a járványhelyzet miatt elsősorban hazai vendégeket hívtak. Halmos Klára grafikusművész, a Kapos Art titkára és a művésztelep vezetője – aki nem mellesleg a pécsi egyetem alumnája – elmondta, kiemelten fontosnak tartják, hogy a tapasztalt, már kiállításokon részt vevő művészek együtt alkossanak a fiatal generációk képviselőivel.

A munka műhelyekben zajlik, melyeket hivatásos művészek, egyetemi oktatók vezetnek. A festészeti műhely és a tábor művészeti vezetője Vörös András. A résztvevők kipróbálhatják a szitanyomást Lendvai Péter Gergely vezetésével, valamint a rézkarctechnikát is Jónás Péter segítségével – olyan módszereket, melyek önerőből nehezebben hozzáférhetők. Emellett a tavalyi NKA-s pályázaton nyert 3D-nyomtatót is elhozta az egyesület, így ezt a modern és egyre több területen használt technikát is megismerhetik közelebbről, Bálint Szilárd műhelyvezető segítségével.

A program a Sóház Galériában rendezett kiállítással zárul

Szigetvár igen kedvelt helyszínévé vált a művésztelepre érkező alkotóknak. A művészek elmondták, a vár és környéke ihlető helyszín, ahol különleges élményt jelent az alkotás. Az egyesület a Zrínyi-emlékév során találkozott először a várossal, amikor meghívást kaptak dr. Hóvári János turkológustól, az akkori szentendrei MANK Galéria vezetőjétől a várfalat díszítő zászlókiállítás megvalósítására. Többek közt ez az ismeretségi szál vezetett el a tábor szigetvári helyszínének megfogalmazásához is, ahol azóta minden évben szívesen látják a táborozókat.

A művésztelep azért is fontos, mert a résztvevők a hétköznapok munkáit, feladatait félretéve, csak az alkotásra koncentrálhatnak a tíz nap során – számolt be Halmos Klára. A program a Sóház Galériában rendezett kiállítással zárul, melyet augusztus 19-én este nyitnak meg, s a Zrínyi napokig, szeptember elejéig megtekinthető lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!