Eltűnt világ nyomában

2021.08.01. 15:54

Volt, mikor húszezren dolgoztak a mecseki bányákban

A Mecseki Szénbányák Vállalatot 1963-ban hozták létre.

Zsigmond József

Robbantak a töltetek, aztán ledőlt a pécsújhegyi szénelőkészítő (2009)

A cég a megye legjelentősebb foglalkoztatójává vált, volt, mikor húszezren dolgoztak üzemeiben, ebből 12 ezren a komlói bányákban. Ebben az időben a Mecseki Szénbányák Vállalat termékei igen keresettek voltak a fűtőanyagpiacon. A Dunai Vasmű Komlóról és Pécsről évi egymillió tonna szenet, a Pécsi Hőerőmű közel kétmillió tonnát vásárolt, illetve belföldi piacra félmilliót adtak. A vállalat a dolgozóira is gondolt, rengeteg kedvezményt adott számukra: szénjárandóság, hűségjutalom, gyógy­üdültetés és üdültetés, lakásépítési hozzájárulás.

 

A Mecseki Szénbányák Vállalat hanyatlása a 80-as években indult el. 1982-ben még több mint 170 millió forintos nyereséget ért el a cég, pár évre rá jelentős veszteséget könyvelt el, és csak állami segítség révén tudott egy ideig még létezni. A rendszerváltás után tervbe vették, hogy 1991-re megszüntették az állami dotációt, ami az akkori teljesítmények mellett kétmilliárd forint veszteséget eredményezett volna.

A cég hanyatlásához számos ok vezetett, az egyik, hogy a bányászati viszonyok rendkívül rosszak voltak, alig volt gépesítés. 1992-ben a magyar kormány megtárgyalta a Mecseki Szénbányák szerkezetátalakításával kapcsolatos feladatokat és határozott a bányabezárás üteméről. Döntöttek, hogy a komlói bányaüzemben 1997–2000-ig fenntartják a termelést, a pécsi bányaüzemben viszont 1994-ig megszüntetik, és még 1992-ben bezárják a szászvári bányaüzemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!