Keresik a megye mézét

2021.09.22. 14:00

A méhészektől szombatig három félkilós kiszereléseket várnak

Hatodik alkalommal szervezi meg a Pécsi Méhészeti Egyesület a Baranya Megyei Önkormányzat támogatásával a Megye Méze versenyt.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

A mézeket az idén is az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya megyei szaktanácsadójánál lehet leadni akác-, hárs- és virágméz kategóriában. A méhészektől szeptember 25-ig három félkilós kiszerelésben várnak mézeket.

May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Baranya Megyei méhészeti szaktanácsadója elmondta, a korábbi évekhez hasonlóan az idén is a megyei önkormányzat finanszírozza a díjazottak serlegeit, emellett pedig a megye mézeiből is vásárolnak promóciós termékeket, amelyeket a Baranyába érkező magyar és külföldi delegációknak adnak ajándékba. Így egyébként a megyénkben megtermelt mézek már eljutottak Kínába is. A Megye Méze versenyt minden évben nagy érdeklődés kíséri, általában kategóriánként 70-100 minta kerül a zsűri elé, illetve 120 mintát is bíráltak már egyik évben a szakértők.

– Két felcímkézett és egy anonim üveget várunk a méhészektől. A bírálóbizottság nemcsak a méz beltartalmát értékeli, hanem a csomagolást is. Mindemellett folytatjuk azt a már hétéves hagyományt, hogy a Pécsi Regionális Vér­ellátó Szolgálatnak ajándékozunk az üvegekből. A szervezet november elejére tervezett mézes véradó napját, és magát a véradást ezzel is támogatja a Pécsi Méhészeti Egyesület és a baranyai méhészek – mondta May Gábor. A Megye Mézét és a további díjazott termékeket az október 9-i Baranyai Mézes Mázas Napon Szentlőrincen mutatják be.

Egyre több a méz népszerűségét növelő közösségi rendezvény
Fotó: Löffler Péter

Méhészeti szempontból egyébként sajnos gyenge évet zártak a méztermelők. May Gábor elmondta, a fagyok, jégverés, a szárazság miatt a megye 60-70 százalékában – főként a Mecsektől délre-délnyugatra fekvő területeken alig lett méz, sőt volt olyan méhész, aki sajnos nem is pergetett az idén. A kicsit szerencsésebbek a Mecsektől észak-északkeleti oldalán lakók voltak. Itt az akác nem szenvedett olyan fagykárt, hiszen a domborzati viszonyokból adódóan ezeken a területeken hűvösebb a mikroklíma, és ennek következtében nem indult be korán a rügyfakadás, így nem érintette a fákat a fagy.

A tavalyi adatokhoz mérve (szintén nem volt erős év) akácmézből a megyében 43 százalékkal, virágmézből pedig 16,5 százalékkal lett kevesebb. Repcéből és hársból is alig tudtak valamit pergetni a méhészek, a napraforgó volt az egyedüli, ami jó termést adott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában