Kulturális Örökség Napjai

2021.09.13. 16:29

A Vidéken Jó! Alapítvány is bemutatja házát

Többek között a felújított tésenfai parasztház és porta is megnyílik jövő hétvégén a látogatók előtt, az idei, szeptember 18–19-i időpontban meghirdetett Kulturális Örökség Napjain.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs. K.

Az ormánsági parasztház építése feltehetően a XIX. század közepén–végén kezdődött, és jelenlegi formáját nagyjából a száz évvel ezelőtt nyerte el. A közelmúltban részben a Népi Építészeti Program keretében, hagyományos építési módszerekkel újította fel a Vidéken Jó! Alapítvány, és a pályázat kiírói beválogatták a legjobban sikerült megvalósítások közé.

A porta az alapítvány projektjeinek helyszíne is, ez alkalommal a szervezet munkatársai mesélnek az érdeklődőknek az Ormánságról, a házról és felújításának történetéről, az alkalmazott építési módszerekről, a portán található biokertről, értékmentő tevékenységükről, a jövőre vonatkozó terveikről, a vidéki élet lehetőségeiről, és falusi finomságokkal várják a látogatókat.

Az alapítvány székhelye, a Szaporcai Cifraház jelenleg felújítás alatt áll, így ebben az évben nem nyílik meg a közönség előtt, de természetesen erről az épületről, a jövőbeni hasznosításáról is mesélnek a házigazdák.

A Kulturális Örökség Napjai keretében Baranya megyéből még a Klimo Könyvtár és a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény, a Szászvári Várkastély, a szigetvári Török ház – Karavánszeráj, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára (Pécs), a magyaregregyi Máré-vár, Idrisz Baba türbéje (Pécs), a Cserkúton található MaCseK – Malom és műhelyház, valamint a község Árpád-kori temploma is várja a látogatókat.

A Kulturális Örökség Napjain tízezrek kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt vegyenek egy-egy műemléki értékeket bemutató sétán. Jövő hétvégén a tervek szerint olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől, azaz valóban nem mindennapi élményben lehet részünk.

Olyan emberek mutatják be ilyenkor a rájuk bízott értékeket, akik nemcsak szeretik őket, de ismerik szépségüket, múltjukat, jelenüket és fontos számukra a megőrzésük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!