Óvatosan!

2021.09.16. 18:28

Akár a kémény is okozhat szén-monoxid-mérgezést

A szén-monoxid-mérgezés az egyik gyakori háztartási baleset.

W. K.

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A katasztrófavédelem tapasztalatai szerint a probléma hátterében sokszor a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gázvízmelegítő áll, a baj forrása lehet a szabálytalan kivitelezés, a karbantartás elmulasztása, a szellőzőelemek lezárása.

A balesetek elkerülésére a legfontosabb, hogy legyen a lakásban szén-monoxid-érzékelő. – Ezekkel a viszonylag kis befektetéssel beszerezhető berendezésekkel öt-hét évre biztonságosabbá tehetők az otthonok – hangsúlyozza a katasztrófavédelem. Ennyi idő elteltével azonban le kell az eszközöket cserélni.

Emellett a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy nem mindegyik készülék felel meg az elvárásoknak – a vizsgálatok eredményeit a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzéteszi honlapján. Jelenleg megbízhatóan működő berendezések listája 29, a nem megfelelő készülékeké 32 eszközt tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!