A tánc a missziójuk

2021.09.17. 14:00

Az állandó megújulásban hisz a jubiláló társulat

Hatvan éve működik töretlen sikerrel a Pécsi Balett. Jubileumi estjük szeptember 17-én este hétkor lesz a Pécsi Nemzeti Színházban, ez lesz egyben a XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó nyitóelőadása is.

Mohay Réka

Forrás: MW

Eck Imre 1960-ban alapította az együttest, a kiemelkedő művész öröksége máig meghatározó az immár önállóan működő társulat számára.

– Az ember- és színházközpontúság, amit Eck Imre képviselt, kiemelten fontos nekünk – mondta Uhrik Teodóra ügyvezető. – Az is Eck Imre öröksége, hogy mindig merünk új lendületet adni a munkánknak, az elmúlt években sok új koreográfussal dolgoztunk, változatos formanyelvet használva.

Az idei Tánctalálkozó alkalmából számos együttes érkezik Pécsre. A járvány miatt sokáig nem volt lehetőség a közönség előtt színpadra lépni, most minden este két együttes is bemutatkozik a nagyszínház deszkáin legfrissebb produkcióikkal.

Szakmai programokkal is készülnek, a Trezor Rendezvényházban a rövid balettos karrier utáni lehetőségekről, szakmai fejlődésről tartanak beszélgetéseket.

A Pécsi Balett számára fontos a táncosaik jövőjének biztosítása és az utánpótlás nevelése is. A Pécsi Művészeti Gimnáziumban a képzés nagy múltra tekint vissza, tavaly óta az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolában is zajlik táncoktatás.

– Tervezzük az egyetemmel való együttműködést is, hogy Pécsen is legyen lehetőség felsőfokú táncművészeti képzésre. Missziónk ugyanis a tánc megszerettetése a fiatalokkal – mondta Vincze Balázs művészeti vezető.

Szeptember 17–21. közt a Tánctalálkozó, majd 24–26 közt a Dóm téri színpadon zajló Tánctalálkozó PLUSZ keretein belül sokféle ifjúsági tánccsoport is bemutatkozik, hirdetve a tánctanítás fontosságát.

– Várjuk, hogy ismét közönség előtt lépjünk fel. Voltak online közvetítéseink, de ezt kissé kényszermegoldásnak éreztük. Az élő színházban és a személyességben hiszünk, erre a Tánctalálkozó kiváló lehetőség lesz– fogalmazott Vincze Balázs. – A jövőben is szeretnénk az eddigi 60 évhez méltó módon, színvonalasan képviselni Pécset és Magyarországot a munkánk során – tette hozzá a művészeti vezető.

A pénteki jubileumi esten Az iszonyat balladája című emblematikus darabjuk újszerű feldolgozását, valamint a társulatról készült Több mint balett című filmet is bemutatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!