„Minden forrásom belőled fakad”

2021.09.07. 07:00

Emlékkeresztet állítottak a kongresszus tiszteletére

A Mecsekerdő Zrt. az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére emlékkeresztet állított a Kövestetői-kilátón. „Minden forrásom belőled fakad” – olvasható a katolikus világtalálkozó mottója a négy méter magas emlékművön. Az ünnepélyes átadón a kereszt megáldására is sor került.

Mohay Réka

Fotó: L. L.

Az ünnepségen Ripszám István, a Mecsek­erdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, a turistaszervezetek képviselőit, Hosszúhetény polgármesterét, a település lakóit, valamint az egyházközség képviselőit. Hangsúlyozta, fontos, hogy azok is jelen legyenek egy ilyen eseményen, akik az emlékhelyet a későbbiek során élővé és maradandóvá tudják tenni.

A keresztállítás kapcsán elmondta, az értékteremtés és hagyatékőrzés nem új keletű a Mecsekerdő Zrt. életében, hozzátette, a kereszt egyfajta koordináta-rendszerre is emlékeztet, mely mutatja, hogy az embernek szüksége van térbeli és időbeli viszonyítási pontokra az életben.

Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályának vezetője az erdőt mint a testi-lelki feltöltődés és békekeresés helyszínét emelte ki, mely a mai emberek számára is nagyon fontos. Mint elmondta, az Agrárminisztérium a Miniszterelnökség kezdeményezésére, az állami erdőgazdaságokkal karöltve összesen 21 emlékkeresztet állít a magyar erdőkben, melyek a világkongresszus mellett összetartozásunkra, magyarságunkra, emberségünkre is emlékeztetnek. A kereszt továbbá annak szimbóluma is lesz, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk környezetünkért, s kötelességünk megóvni és gondozni a minket övező természeti értékeket.

Fotó: L. L.

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő hozzátette, az is meghatározó, hogy a Mária-út és a Magyar Zarándokút is a közelben halad el, így ezen útvonalak találkozását is jelöli az állított emlékmű. Hangsúlyozta, a kereszt a magyar nemzet keresztény identitásának jelképeként áll mostantól a mecseki erdőben.

Antal Géza kerületi esperes, pécsváradi apát szenteltvízzel áldotta meg az újonnan emelt keresztet, s hangsúlyozta, az emberek régóta állítanak emlékeket, mely az ő életükön is túlmutat, s hosszú időre fennmarad. A kereszt azonban a feltámadás jele is, mely a keresztények figyelmét a feltámadásra irányítja.

Fotó: L. L.

Az eseményt Szentes Anett, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola oktatójának produkciója keretezte: citerán játszott és dunántúli, illetve kalotaszegi népdalokat énekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!