Kutatók Éjszakája

2021.09.26. 15:30

Ezrek szomjaztak a tudásra péntek este a tudomány ünnepén (galéria)

Ahogy azt az évek alatt megszokhattuk, a Kutatók Éjszakája idén is szeptember utolsó péntekén várta a tudomány iránt érdeklődőket. A Pécsi Tudományegyetem idén is közel 200 izgalmas programnak adott otthont.

Móga Richárd

a20210924_Kutatók éjszakája a PTE Természettudományi karának előadótermeiben_pécs_ll_dn

Fotó: L. L.

Az évről évre nagyobb népszerűségnek örvendező eseménysorozat az idei esztendőben is nagy sikert aratott országszerte.

Verőfényes napsütés, kiváló hangulat és rengeteg csillogó szemű gyerek. Minden adott volt ahhoz, hogy ismét egy olyan nívós eseménysorozaton vehessünk részt, ahol bemutatják a tudomány fontosságát és a kutatói életpálya színességét látványos, interaktív, sokszínű programok keretében. A járványügyi szabályozások miatt ugyan a védettségi igazolvány felmutatására és az orrot és szájat elfedő maszk használatára szükség volt, de amint betekintést nyerhettünk az érdekfeszítő előadásokba, azonnal feledésbe merült az egész procedúra.

A rengeteg előadás között helyet kapott újraélesztési kurzus, szimulátorozás, különböző kísérlet, vetélkedő és bonctermi bemutató is. Majdhogynem minden tudományterület képviseltette magát a pénteki rendezvényen. Bár a kezdeményezés elsősorban a kutatói pálya népszerűsítését szolgálta, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számítottak, de ettől függetlenül az általános iskolásoktól kezdve az idősekig mindenki megtalálta a számára kedves témát.

Az iskoláskorúak számára talán a legkedveltebb programok közé tartoztak a kémiai kísérletek, ahol szinte az egész teremben izgatott gyerekek csodálva várták, hogy éppen mi is fog történni. A fizikai kísérletek előadásain is gyakorlatilag telt ház volt, hiszen sokan kíváncsiak voltak, hogyan lehet például egy szívószálat átszúrni egy burgonya közepén. A gyerekzsivaj sem maradt el, ugyanis a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán lehetőség nyílott arra, hogy bárki megpróbálhatta mekkora hangot képes kiadni a torkából hitelesen, illetve lábdobbantással milyen értékű rezgést képes produkálni.

A idősebbek is számos lebilincselő program közül választhattak. A Jogtudományi Karon történeti időutazásba invitálták a látogatókat, ahol nem csak a múltba kalandozhattak el, hanem a jövő technológiai fejlesztésének esetleges jogi problémáiról is szót ejtettek az előadók. A Gyógyszerésztudományi Karon a látogatok olyan kérdésekre is választ kaphattak, hogy Milyen gyógynövények vannak körülöttünk a városi kiskertekben, illetve a Melius gyógynövény kertben? Hogyan lehet felismerni őket? Hogyan lehetünk egészségesebbek a segítségükkel?

Az Egészségtudományi Karon a képzésnek megfelelően a jelenlévők részt vehettek szűrővizsgálatokon, valamint megismerhették a kisgyermek gondozás alapjait is. A Műszaki és Informatikai Kar pedig a jövőt varázsolta mindenki elé, ugyanis lehetőség nyílt drónozásra, szimulátorozásra, valamint 3D nyomtatásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában