Sztoriztak a Leőwey öregdiákjai

2021.09.19. 20:00

Hatvanéves emlékek elevenedtek meg a volt leánygimnáziumban

Több mint hatvan évvel ezelőtt szerepelt a pécsi Leőwey Klára Gimnázium 1961-ben végzett D. osztálya a Dunántúli Napló hasábján. Akkor egy fővárosi színházi előadás miatt kerültek be lapunkba, most a 60 éves osztálytalálkozón beszélgettünk velük.

Zsigmond József

Fotó: Zs. K.

Hétvégén a pécsi Leőwey Klára Gimnázium épületében több osztálytalálkozót tartottak. Mi az 1961-ben végző D. osztály öregdiákjainak találkozóján vettünk részt. Mint megtudtuk, az iskola már akkor is nagyon jó hírű volt, mai modern kifejezéssel: fullon járt. Több első osztályt indítottak a volt leánygimnáziumban.

– Egyszer szerepeltünk a Dunántúli Naplóban, valamikor a 50-es évek végén. Elrettentő példaként írtak rólunk. A fővárosban egy színházi darabot néztünk meg. Utolsóként érkeztünk. Nagy csend volt a teremben. Mindenki a helyén, mikor beléptünk. Harminchét lány és a kísérők, bőröndökkel – mondták mosolyogva az első osztálykirándulásukról.

Egy másik előadás is emlékezetes maradt számukra, a Koldusopera. Szintén a fővárosban voltak. Az előadás végén az osztályfőnökük csak annyit mondott: idehoztam ezeket az ártatlan bárányokat, ebbe a fertőbe, mit mondok majd a szülőknek?! Az osztályfőnökről, a magyar-történelem szakos dr. Keserű Jánosnéról (Jászai Mária színésznő unokahúga) áradoztak, nagyon jó emberként írták le. A mély hangja még most is ott cseng a fülükben, erről egy történet is eszükbe jutott. Az osztályfőnök egy szavalóverseny után berohant az osztályba, és annyit közölt: képzeljétek, mondom neki, állj vigyázzba, hát erre nem elájult.

Fotó: Zs. K.

– Az 56-os forradalom után egy évvel kezdtük a középiskolát. Akkor még gyerekek voltunk. Két dolog maradt meg az őszi eseményekből, a szénszünet, és hogy rövid ideig nem kellett oroszt tanulni – emlékeztek vissza az 1957-es évre.

Az 1957–1961-es D. osztály névsora: Amrik Ágnes, Berta Mária, Brúder Katalin, Czukor Mária, Dohocki Erzsébet, Engert Emma, Erdélyi Zsuzsanna, Faragó Piroska, Halmi Margit, Hegyessi Valéria, Horváth Irén, Horváth Olga, Karcagi Katalin, Kereszty Mária, Kováts Julianna, Kőszegi Mária, Kriszt Erika, Kutas Mária, Kuti Veronika, Kutnyák Ibolya, Laki Erika, Mezei Izabella, Molnár Margit, Nyárádi Éva, Pakucs Réka, Papp Jolán, Papp Katalin, Pál Zsuzsanna, Pálmai Éva, Pfeffermann Rózsa, Primosigh Edit, Stulp Mária, Szilczl Mária, Tóth Erzsébet, Urbán Éva, Vértes Ildikó, Spengler Róza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!