Értékelés

2021.09.29. 17:30

Modellváltás: mérföldkőhöz érkezett a felsőoktatás átalakítása

Közös tanácskozást szervezett az egyetemi modellváltásról a Pécsi Polgári Szalon Egyesület, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, valamint a Pillér Egyesület.

Móga Richárd

Az egész napos konferenciát Gellén Márton, az MPEE főtitkár-alelnöke nyitotta meg, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke, Vízkelety Mariann nevében.

– Nem csak a versenyképességről szól a felsőoktatás, ez nemzeti megmaradási kérdés volt mindig is, és most is az – fejtette ki véleményét Gellén Márton.

Ezt követően, a nyitó plenáris blokkban három előadás keretében szó esett a felsőoktatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, Stumpf István mellett a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára, Kollár László Péter, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Szarka Gábor is tartott prezentációt.

– Ha az egyetemek nem tudnak sikeresen bekapcsolódni abba a versenybe, ami elindult a tehetséges emberekért, tehetséges hallgatókért és a tudás megújításáért, akkor a nemzetünk komoly problémával néz szembe – vélekedett Strumpf István.

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott prezentációjában Kollár László Péter is, aki elmondta: – Meggyőződésem, hogy a felsőoktatás fejlesztése nemzetstratégiai kérdés. Alapvető fontosságú, nemcsak azért, mert szakembereket képez és ápolja a nemzeti kultúrát, hanem legfőképp azért, mert az egyetem a gondolkodó, innovatív, értelmiség képzésének a helye.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, Szarka Gábor arról beszélt, hogyan is néz ki egy ilyen modellváltó intézmény. Ugyanis az ő víziójuk az, hogy 2030-ra Közép-Európa vezető, innovatív színház- és filmművészeti egyeteme legyen az SZFE.

Strumpf István szerint mérföldkőhöz érkezett a magyar felsőoktatás átalakítása, hiszen a napokban írják alá azokat a szerződéseket, amelyek pontot tesznek a közép- és hosszútávú felsőoktatási finanszírozás kérdéseire.

– Látható, hogy a 64 felsőoktatási intézmény közül, 21 modellváltó intézmény lett. Ez a 21 egyetem 180 ezer hallgatót fogad be, ami több mint kétharmada a magyar felsőoktatásnak. A modellváltás tulajdonképpen csak egy esély, egy lehetőség az egyetemek számára. Az egyik legfontosabb cél az, hogy a tehetséges hallgatókat itthon tartsuk, amihez az is szükséges, hogy az oktatóinkat megbecsüljük – mondta bizakodva Strumpf István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában