emlékmű

2021.09.11. 13:30

Őseik emléke előtt tiszteleg a település

A bölcsőt formázó új emlékmű kivitelezésében helyi vállalkozók vállaltak szerepet.

Mohay Réka

Bölcsőt jelképező emlékművet állítottak Bicsérden, melynek apropóját egy levéltári felfedezés adta. A település neve eredetileg ugyanis bölcsőt jelent, erről a Földrajzi nevek etimológiai szótára tanúskodik. A pápai tizedlajstromokban Bulchew néven fordult elő, a tizenhatodik században már Bycherd néven említik, máshol pedig Bulchir, Bulcherd formában szerepel. A felállított emlékművet Barabás Béla építészmérnök tervezte, akivel a település már korábban is több alkalommal együttműködött. A bölcsőt formázó építmény felett a település címere áll, továbbá folyamatban van egy emléktábla készítése is, mely a község nevének eredetét, valamint a település történetét mutatja be.

Az alkotás az általános iskolával szemközti parkos területre került, mellette nemzeti zászló, közelében Petőfi és Kossuth szobrai állnak, így az emlékmű jelentéstartalmában is kapcsolódik a helyszínhez. – Az őseink előtt való tisztelgés egy fontos célunk. A faoszlopok a közösség összetartását, megtartó erejét is jelképezik. Szeretnénk, hogy az iskolában, osztályfőnöki órákon is előkerüljön a település eredetének témája – fogalmazott Vér József polgármester.

A megvalósításhoz a helyi horgászegyesület sikeres pályázatának köszönhetően nyertek forrást, az önkormányzat pedig a lebonyolításban vállalt nagy szerepet. A faoszlopok és a vasbölcső megmunkálására helyi vállalkozókat kértek fel. A további településfejlesztési tervek közt szerepel egy faragott, színes meseoszlop felállítása is, mely az óvoda előtt fog állni, s ismert mesék szereplőit eleveníti majd meg.

Római emlékek

Bicsérd község a feljegyzések alapján a római idők óta ismert, a mai Eszék–Pécs–Szombathely útvonalon helyezkedik el. Első írásos említése 1262-ből olvasható. A török uralom alatt, bár nagyszámú lakossága megfogyatkozott, nem néptelenedett el, majd a tizenötödik században új telepesek érkeztek. Közigazgatásilag 1886-ban vált ketté Nyugati- illetve Kisbicsérdre és Keleti- illetve Nagybicsérdre. 1950-ben egyesült a két terület Bicsérd név alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!