Megbénítják a belvárost

2021.09.10. 14:00

Pécs Pride: rendkívüli közgyűlés összehívását kéri a nemzeti oldal

Kezdeményezi a nemzeti oldal, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere közgyűlést hívjon össze a szeptember 18-án megrendezendő Pride ügyében.

Bóka Máté

20210724 Budapest Pride 2021 fotó: Nagy Zoltán (NZ) Metropol

Fotó: Nagy Zoltán

Az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke, az ÖPE-KDNP közgyűlési frakcióvezetője a városháza előtt tartott pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy kezdeményezik a rendkívüli közgyűlés összehívását Péterffy Attila polgármesternél. Az ezzel kapcsolatos indítványt hét képviselő írta alá a nemzeti oldal, az az ÖPE, a KNDP és a Fidesz részéről.

- Szerdán megszólítottuk a város polgármesterét, hogy tegyen eleget a pécsiek kérésének, hiszen az önkormányzat által készített felmérés szerint a pécsiek hatvan százaléka nem szeretne Pride-felvonulást a városban, tehát ez azt igazolja, hogy a pécsiek elutasítják a provokációt. Mindezt már másfél éve jelezzük a polgármesternek, és köztudott, hogy tizenegyezer aláírás összegyűlt a program megrendezése ellen, közmeghallgatást is kértünk, amire nem került sor – mondta Kővári János.

– Két napot kapott arra Péterffy Attila, hogy érdemben foglalkozzon az üggyel, ne mosakodjon, nem meneküljön, ne tegyen úgy, mintha nem tudna róla, hiszen eddig is egyeztettek vele a szervezők. Kértük, vegye figyelembe a pécsiek kérését és adjon ki felszólítást: a szervezők tekintsenek el a felvonulástól.

Mivel a baloldali városvezetés kibújt a határozott állásfoglalás alól, ezért kezdeményezték a rendkívüli közgyűlést, ami hét képviselő közös indítványa alapján kötelező is lesz a polgármesterre nézve. Kővári szerint mivel jövő szombaton van a rendezvény, ami miatt a belvárosban órákra lezárnak számos közterületet, ezért ezt megelőzően kell a közgyűlést összehívni, hogy döntsenek a felvonulásról.

Előbb azért megágyaztak saját maguknak

Mint emlékezetes, a baloldali önkormányzat előbb egy közvélemény-kutatásról szóló közleményt adott ki Pécs Pride kapcsán, amelyből kiderült, hogy „a város lakói alapvetően elfogadók a melegekkel kapcsolatban, és hétköznapi helyzetekben nem jelent problémát számukra más szexuális beállítottságú emberekkel találkozni”. Miután az első kommünikével már előre megágyaztak annak a „döntésüknek”, egy másikban már arról értekeztek a kutatásra hivatkozva, hogy a baloldali politikusok nem vesznek részt a felvonuláson.

Nemes Balázs vajon tényleg ott lesz majd?

Ennek ellenére nem kizárt, hogy Nemes Balázs, a momentumos pécsi innovációs biztos elmegy a Pride-re – legalábbis a sajtónyilatkozata erről tanúskodik. Viszont Nemes Balázs volt az, aki korábban azt fejtegette egy rádióadásban a fővárosi Pride kapcsán, hogy utcakővel „picit durva” megdobálni őket, de ételmaradékkal rendben van, mert az belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. „Pláne, ha tojásról, záptojásról vagy vajsavval töltött tojásról van szó”. Mindez érdekes adalék lehet Nemes felvonulása kapcsán, hiszen a Pécs Pride házirendje szerint az nem vehet részt a felvonuláson, aki korábban „nyilvánosan kirekesztő fellépést tanúsított védett tulajdonsággal rendelkező személy vagy személyek csoportja ellen, vagy mások emberi méltóságát sértő, azt csorbító kijelentést tett”.

Teljesen megbénul a belváros vonulás miatt

Többek között jövő szombat délután teljesen lezárják a Kossuth téri mélygarázst, a Vörösmarty, a Szepesy Ignác, a Fürdő, a Tímár, a Sánc, a Bercsényi, a Munkácsy Mihály, a Gábor, a Klimó György, a Janus Pannonius, a Perczel Miklós, az Esze Tamás, a Káptalan, a Lyceum, a Király, a Kazinczy, a Nagy Flórián, a Szent Mór, a Hunyadi János, a Mária, a Megye utcát, valamint az Irgalmasok utcáját, a Ciszterci közt, a Széchenyi teret, a Hal teret, a Barbakán teret és a Szent István teret is. Ezekre a területekre csak a felvonulók léphetnek be. Legtovább a Szent István téren időznek majd, amelyet zárdatemplom, a pécsi bazilika és ókeresztény emlékek öveznek, de korábban még a menet elhalad majd a pécsi zsinagóga előtt is.

A rendőrség közlése szerint szeptember 18-án 12 órától a lezárt területet az ott tartózkodók bármikor elhagyhatják, azonban oda a lezárást követően – a lezárt területre bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok és a lezárt területen belül dolgozók kivételével, illetve alapos indok nélkül – senki nem léphet be.

A korlátozás érinti a lezárt területen lévő üzletekbe, vendéglátó- és szolgáltatóhelyekre, zárt parkolókba, valamint intézményekbe történő bejutást, érinti továbbá a vendéglátóhelyekről történő étel- és ital házhozszállítást, valamint a szolgáltató- és vendéglátóhelyek áru ki- és berakodását.

Mindezeken kívül komoly forgalomkorlátozások is lesznek, illetve parkolni sem lehet ugyanúgy, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!