Háremeiket védik a bikák

2021.09.05. 17:29

Szarvasnász miatt korlátozzák az erdőjárást a Mecseken

A szarvasbőgés különleges időszak az őszi erdőben: ezekben a hetekben zajlik a gímszarvasok násza.

W. K.

Barcs, 2020. szeptember 19. Gímszarvas bikák (Cervus elaphus) a szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2020. szeptember 19-én. MTI/Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

A nagyvad nyugalma érdekében a Mecsekerdő az általa kezelt erdőterületek egy részére szeptember 1-jétől 30-áig, az esti és éjszakai órákra, délután négytől másnap reggel nyolc óráig erdőlátogatási korlátozást rendel el. A mecseki Kéktúra-útvonalak, a Zengő-csúcs, a Máré-vár és még számos mecseki kirándulóhely továbbra is korlátlanul látogathatók.

Szeptember a gímszarvasok nászidőszaka, amikor az erdőben szinte észrevehetetlenül megbúvó gímszarvasbikák a rejtőzéssel nem törődve hangos bőgéssel kommunikálnak egymással, elkápráztatva háremük szarvasteheneit és riogatva vetélytársaikat. Jellegzetes, csak ekkor hallható hangjuk nemcsak párkeresésről és szarvasteheneik megvédéséről, hanem az állatok fizikai állapotáról is árulkodik. Az alkonyattól erősödő, többszólamú és változatos erejű szarvasbőgés leginkább az esti és a hajnali szürkületben hallható.

A szarvasbőgés időszaka nemcsak az erdőjáróktól, hanem az járművezetőktől is fokozott figyelmet igényel, ugyanis a „szerelmes” bikák ilyenkor semmi másra nem figyelnek, mint a meghódítandó szarvastehenekre. Ha udvarlás közben közútra tévednek, az komoly veszéllyel járhat.

A Mecsekerdő az állatok nyugalma érdekében szeptember 1-je és 30-a között, az általa kezelt erdőterületek egy részére, az esti és éjszakai órákra kiterjedően részleges erdőlátogatási korlátozást rendel el, amely délután négy órától másnap reggel nyolc óráig tart. A korlátozással érintett, illetve ebben az időszakban továbbra is korlátozás nélkül látogatható területekről a Mecsekerdő honlapján (www.mecsekredo.hu) tájékozódhatnak részletesen az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!