Arckép

2021.09.15. 14:49

Személyes élettapasztalataiból merít Méhes Károly

Írói munkásságának harmincadik jubileumát jelzi Méhes Károly legújabb kötete, a Kézfogás a svéd királlyal. A novellákat és elbeszéléseket felsorakoztató könyv az Orpheusz kiadásában jelent meg, s az elmúlt tizenöt év prózai műveibe ad betekintést.

Mohay R.

Fotó: M. K.

– Szélesnek mondható a paletta, hosszabb és rövidebb írások egyaránt születtek – mondta lapunknak az író. – Örömmel látom, a novella műfaja kezd újra népszerűvé válni. Rövidebb terjedelme ellenére úgy vélem, nem könnyebb ilyet írni, mint például regényt. Kosztolányi Dezsőhöz kötik azt a frappáns megjegyzést, miszerint egy novellából mindig ki lehet húzni még egy szót. Ez a letisztultságra, feszességre utal, csak a leglényegesebb gondolatok állják meg a helyüket ebben a műfajban.

Méhes a legfőbb inspirációt a mindennapok élményeiből gyűjti, ez a fajta személyesség jellemzi az új kötetet is. Írásaira sokszor hatnak a saját életében szerzett tapasztalatok, ezeket tolmácsolja egyéni hangvétellel.

– Az is ihletet ad, amit másoktól kapok „ajándékba”, az elcsípett mondatok, egy-egy beszámoló, amit hallok. Sokszor az így szerzett érzések indítanak el bennem egy gondolatfolyamot. Mostanra nem kevés élettapasztalat áll mögöttem, így az ilyen apróságokat is könnyebben be lehet illeszteni egy tágabb kontextusba. Egy-egy mű megírása kicsit olyan, mint a sütés: sok különböző alapanyag, gondos összegyúrás, formázás és „kiszaggatás” kell, mire végleges formát ölt.

A Kézfogás a svéd királlyal nemcsak a kötet, hanem az egyik elbeszélés címe is. A szerző mestere, barátja, Bereményi Géza előtt is tiszteleg ezzel, ugyanis az ő első novelláskötete jelent meg A svéd király címmel ötvenegy éve.

– Mondhatjuk persze azt is, a Nobel-díjat is előrevetítheti a cím, ennek átadóján szokás ugyanis kezet fogni a címszereplővel – teszi hozzá tréfásan a szerző.

A kötet bemutatója kedden volt

Méhes Károly író, költő, újságíró egyetemi évei óta él Pécsen. Kedvelt szerzői közé tartozik Kosztolányi, Mikszáth és Ottlik Géza. Első verseskötete 1991-ben jelent meg. Az elmúlt harminc év során számos lírai és prózai alkotása látott napvilágot kötetekben, folyóiratokban. A Kézfogás a svéd királlyal könyvbemutatójára szeptember 14-én este kilenckor került sor a pécsi Művészetek és Irodalom Háza Hild udvarában. Ez alkalomból Bujtor Balázs hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok egykori zenésze beszélgetett a szerzővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában