hagyomány

2021.09.19. 12:42

Újabb elemek gazdagítják a megyei értéktárat

Mosonyi Csabáné tojásíró népi iparművész munkássága, Hímestojás-Mintakincstár gyűjteménye, a Tenkes Csárda parasztos libamája, valamint a siklósi Vince-napi hagyomány is a megyei értékek sorát gazdagítja ezentúl.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

A Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága csütörtökön döntött a megyei értéktár újabb elemeiről és mindhárom előterjesztett értéket felvették a megyei értéktárba.

A Tenkes Csárda parasztos libamája évtizedek óta az egyik legközkedveltebb étele a vendégeknek. A csárdát 40 évvel ezelőttől 1998-ig Illés János üzemeltette. A legtöbb vendég megkóstolta ezt a réges régi recept alapján készített ételt, s gyakorlatilag ez az étel tette híressé az éttermet akkortájt, pedig döngölt föld volt a padló, áram és víz nem volt bevezetve és a mellékhelyiség is az udvaron volt kialakítva. Amikor a jelenlegi tulajdonos, Kovács Gábor átvette a Csárdát, nem volt kérdés, hogy az étlapnak és ezáltal a vendégeknek nem szabad nélkülöznie ezt a közkedvelt, tradicionális ételt. Felkutatták a legkomolyabb alapanyagforrást, mellé megalkották a kukoricás kenyeret. Azóta eltelt 20 év, megújult és kibővült a vendégtér, Illés János pedig a mennyországból nézheti elégedetten, hogy a nagy múltú „Parasztos Libamáj nélkül nincs Tenkes Csárda, Tenkes Csárda nélkül nincs Parasztos Libamáj”.

Siklóson a Vince-napi hagyomány Siklós és térsége meghatározó kulturális öröksége. A mindig más kereszthez szervezett vesszőszentelés mellett a turizmus és vendéglátás területén is kiemelkedő hagyományokkal bír: a helyi szőlősgazdák pincéikben saját boraikkal és néhány ízletes falattal látják vendégül barátaikat, ismerőseiket, illetve több pince és borászat látogatható ezen a napon.

Mosonyi Csabáné kékesdi származású nagymamájától, Kungl Mihálynétól tanulta a hagyományos tojásdíszítési módot és a mintakincset. Több mint 50 éve írja a tojásokat, összegyűjtötte a Kárpát-medence írott tojásainak mintakincsét, de nem papíron őrzi, hanem azok mindegyikét a valóságban is megalkotta, ezzel létrehozva az országosan egyedülálló Hímestojás-Mintakincstárat, mint gyűjteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!