Éghet most az avar is

2021.10.08. 17:30

A kerti hulladék a tűzoltóknak is sok munkát ad

Öt alkalommal keletkezett tűzeset kerti hulladék égetése miatt az elmúlt egy hónapban Baranyában. Volt, hogy a felügyelet nélkül hagyott lángok présházat, bozótost veszélyeztettek. Avar és kertben keletkezett hulladék csak akkor égethető el, ha azt az önkormányzat helyi rendelete lehetővé teszi.

Wald Kata

Jóllehet az avar és a kerti hulladékok égetése országszerte tilos a törvény szerint, amíg tart a veszélyhelyzet, megengedett a tevékenység azokon a településeken, ahol ezt helyi rendelet lehetővé teszi. A tiltás alól tehát az önkormányzat felmentést adhat, szabályozva az égetés feltételeit, körülményeit. Ha azonban nincs ilyen rendelete az önkormányzatnak, akkor nem szabad avarból és kerti hulladékból tüzet rakni.

– Szeptember elseje óta húsz szabadtéri tűzeset történt Baranyában, ebből öt alkalommal kerti hulladék égetése miatt keletkezett tűz – tudtuk meg a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. – Személyi sérülés egyik eset kapcsán sem történt – a lángok három alkalommal átlagosan 2-4 négyzetméternyi területet érintettek, és nem terjedtek át semmire. Kétszer viszont a tűz tovaterjedését annak felügyelet nélkül hagyása okozta, ennek következtében présházat, illetve bozótost veszélyeztetett. Tűzoltói beavatkozásra három esetben volt szükség az elmúlt egy hónapban – a helyszíneken egy-egy sugárral, illetve kéziszerszámokkal oltották el a tüzet – közölték.

Hangsúlyozva, hogy a tűz soha nem hagyható őrizetlenül, és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani. A tevékenység csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt nem jelenthet. Nagyon fontos, hogy fel kell készülni a tűz eloltására, számítva arra, hogy feltámadhat a szél. Gondoskodni kell arról, hogy készenlétben legyen oltására alkalmas anyag vagy eszköz, például víz, homok és lapát. Az égetés befejezése után pedig a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

Víz, homok, lapát legyen kéznél!

Tavaly 67 olyan tűzeset volt Baranyában, amikor kerti hulladék égetése miatt vonultak a megye tűzoltói. Többségük jellemzően kis területet érintett, a lángok általában nem terjedtek tovább, nem veszélyeztettek semmit. De volt hat olyan eset is, amikor egy-két négyzetméternyi területről csaptak át a lángok, és 2-300 négyzetméter, illetve fél hektár égett – így tűzoltói beavatkozásra is szükség volt. – Voltak esetek, amikor az oltásához szükséges eszközök nem álltak rendelkezésre, és lehet, hogy nem történt baj, de ha valami oknál fogva nagyobb tűz keletkezik, akkor a tüzet gyújtó nem tudta volna megfékezni a lángokat – emelték ki a katasztrófavédők.

 

Ezek is érdekelhetik