Kötött pályán

2021.10.26. 19:20

Az utasok három kívánságát is teljesítette a MÁV

Meghallgatták a vonattal utazók kívánságait, ami hatással lesz a december 12-től tervezett vonat menetrendjére, közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Zs. J.

20211009 Miskolc Fotó: Ádám János/ÁJ, Észak-Magyarország Új intercity / IC+ vonat bemutatója a Tiszai pályaudvaron.

Fotó: Ádám János

Idén július 2. és július 15. között a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján a rendszeresen vonattal utazók javaslatokat tehettek a vonatokkal kapcsolatban. Több mint háromezren éltek is a lehetősséggel.

A beérkező hozásszólásokat továbbították a vasúttársaságok részére (MÁV-START Zrt., GYSEV Zrt.), akik az észrevételeket kategorizálták, feldolgozták, majd a felmerülő módosítási igények egy részét beépítették a menetrendbe.

Számos baranyai észrevételezés érkezett. A Dombóvár–Komló vonalon a panasz az volt, hogy csak egy vonatpár közlekedik naponta. Ennek hatására az új menetrend szerint négy pár vonat közlekedik majd naponta Dombóvár és Komló között, a vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, illetve Dombóváron csatlakozás biztosított Budapest felé és felől érkezőknek.

A Pécs–Villány–Magyarbóly vonalon a főprobléma a vonatok bizonytalan csatlakozása volt a pécsi IC-hez. A menetrendváltástól módosul a menetrend a vasútvonalon a kedvezőbb IC csatlakozási lehetőségek biztosítása érdekében, ezáltal a Pécsről Villány felé induló vonatok páros óra 36 perc helyett páros óra 50 perckor fognak indulni, a Villány felől Pécsre érkező vonatok pedig páratlan óra 22 perc helyett páratlan óra 7 perckor érkeznek.

Egy másik változás is érinti a megyét. A Győrt Kaposvárral és Péccsel összekapcsoló Helikon Interrégió vonatok sokak kérésére a jövőben megállnak majd Balatonfenyves-alsón és Várdán.

Újra kérdeznek

A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő nyáron tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez – említette meg közleményében a minisztérium. Kiemelték, a részvételi lehetőség hozzájárul az utasok elégedettségének növeléséhez, a szolgáltatási színvonal javításához. A minisztérium tervei között szerepel az is, hogy az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!