szimpátiatüntetés

2021.10.02. 08:10

Ezren gyűltek össze az elítélt pécsi tanárért

Gondoskodik a Pécsi Tankerületi Központ a harminchat éve tanító Jancsula Dezső jogi védelméről.

V. S.

Fotó: Shutterstock

Az iskola fenntartója biztosít ügyvédet Jancsula Dezsőnek – erősítette meg a Dunántúli Napló értesülését Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója nem sokkal a pécsi tanár ügyében megszervezett szimpátiatüntetés előtt. Mint ismert, a Pécsi Nevelési Központban (Nevkó) dolgozó Jancsula Dezsőt azért ítélték nemrég 170 ezer forint pénzbírság megfizetésére, mert tavaly rendreutasított két tizenévest, akik az iskola területén dohányoztak, majd az egyiküket hátizsákjának pántjánál megfogta.

A bíróság ezt úgy ítélte meg, hogy a köztiszteletben álló tanár korlátozta a fiatalt a szabadságában. Az ítélet miatt a harminchat éve tanító Jancsula Dezsőt az iskola fenntartójának el kell bocsájtania az iskolából. Emiatt péntek este mintegy ezren jelentek meg azon a demonstráción, amelyet a tanár melletti kiállás céljából szerveztek meg a Nevkó melletti térre.

A körülbelül ezerfős rendezvény több felszólalója is úgy vélekedett, hogy ami Jancsula Dezsővel történt, az lehet, hogy jogszerű, de nem igazságos. A politikamentes szimpátiatüntetésen magánemberként megjelent Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke, az intézmény egykori diákja, valamint Kővári János önkormányzati képviselő, az Összefogás Pécsért (ÖPE) elnöke is.

Kővári elmondta: a köztiszteletben álló tanárral huszonöt éve jó barátságot ápolnak. – Az ítélet után azzal keresett meg, hogy segítsünk neki. Részben a saját ügyében, részben pedig abban, hogy ebből a történetből ne legyen precedens – nyilatkozta a képviselő.

Hozzátette: Jancsula Dezsőnek jogi segítséget fognak nyújtani, amennyiben szükség lesz rá, emellett jogi szakértőik összeállítottak egy anyagot is a hasonló esetek elkerülése érdekében.

– Az igazságérzetünk hozott ide bennünket. Kiállunk Dezső bácsi, és a normalitás mellett, hogy a tanár taníthassa, nevelhesse a gyermekeket, az iskola rendjére pedig az iskolaőr ügyelhessen. Ha lett volna iskolaőr a nevelési központban, talán ez az eset sem történt volna meg – fejtette ki Őri László.

Jancsula Dezső a sajtónak nyilatkozva közölte, ügyvédjével tárgyalási kérelmet adtak be az ügyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában