Jedi diplomácia

2021.10.06. 11:30

Vajon ki az Egy Gyűrű tulajdonosa? Az Ébredő jogerő erre is választ ad

Star Wars, Marvel, Gyűrűk Ura, Trónok Harca, Harry Potter, Shrek... Népszerű filmek, némelyiknek egészen nagy rajongótábora is kialakult. Ám van még egy közös nevezőjük: mindegyiket megvizsgálhatjuk jogi szemszögből is a döntően pécsi jogászok közreműködésével készült Ébredő jogerő című kötet segítségével.

Mohay Réka

A könyv célja, hogy jogi alapképzettség nélkül is érthető legyen, persze a filmek ismerete megkönnyíti az olvasók dolgát. Különféle jogi fogalmakat és jogintézményeket ismerhetünk meg a filmek cselekményén keresztül. A tárgyalt művek mindegyike részletesen kidolgozott, saját univerzummal rendelkezik, így adódik a gondolat, miszerint saját jogrendszerük is kell, hogy legyen.

Számos ötletes felvetés akad. Utánajárhatunk, kit illethet meg az Egy Gyűrű a jog szerint a Gyűrűk Urában. Felmerül a kérdés, miután a készítő, Szauron elveszítette, az, hogy Gollam megtalálta, lehet-e tulajdonszerzési mód? Illetve változtat-e ezen, hogy Bilbó szintén megtalálja? Végül mondható-e Frodó a jogos tulajdonosnak?

Fotó: M. W.

– Megvizsgáljuk, kerülhetne-e Harry Potter a fiatalkorúak börtönébe átokszórás miatt, illetve arról is képet kapunk, a Star Wars jedijeinek milyen diplomáciai mentességei vannak. Illetve, mikor Darth Vader elfogja Leia hercegnő űrhajóját, milyen diplomáciai jogsértést követ el – adott ízelítőt a könyv egyik, pécsi szerkesztője, Kis Kelemen Bence.

– Shrek kapcsán azzal szembesülhetünk, főhősünk miként kénytelen átvergődni a bürokrácia útvesztőin. A Trónok Harcában utánajárunk, ki a vastrón jogos örököse. A Hét Királyság öröklési jogát összevetjük a középkori magyarral, több párhuzam akad. Szó esik Az éhezők viadaláról, a Marvel-univerzumról, az 1984-ről, a The Walking Dead-ről és A szolgálólány meséjéről is – tette hozzá a szerkesztő.

A kötet szerzői nagyrészt pécsi kötődésű jogászok, legtöbbjük az Óriás Nándor Szakkollégium egykori tagja: Békési Gábor, Fuchs Vivien, Nezdei Mirabella, Pozsárkó András és Schubert Bálint mind szakkollégisták voltak, Mohay Ágoston a szakkollégium vezetője és a kar dékánhelyettese, Cseporán Zsolt szintén szakkollégiumi kötődésű alkotmányjogász, illetve ismert Pécsett végzett nemzetközi jogász Tóth Norbert is. A szakma egyéb elismert képviselőinek tanulmányait is olvashatjuk.

Kis Kelemen Bence szemináriumot is tart hasonló témában a joghallgatóknak. Tervezik a kötet bemutatóját is, melyre a PTE jogi karán kerül majd sor.

 

A Kutatók Éjszakáján debütált az ötlet

– A filmek jogi szemmel való tanulmányozásának ötlete évekkel ezelőtt született meg a pécsi jogi kar Óriás Nándor Szakkollégiumában – számolt be Kis Kelemen Bence. 2017-ben a Kutatók Éjszakáján tartottak először a Trónok Harcáról előadásokat, melyek óriási sikert arattak. Azóta egyre több film került az ifjú joghallgatók terítékére, mígnem egy lehetséges kötet tervét is megálmodták. Kis Kelemen Bence, egykori szakkollégista, aki azóta tanársegédként oktat a karon, több könyvkiadót felkeresett. Végül az Athenaeum és Nagy Ádám – aki több, a kiadó hasonló könyvének szerkesztője és szerzője és egyben az Ébredő jogerő másik szerkesztője – lett partnerük a megvalósításban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!