különlegességek is voltak

2021.10.09. 20:00

Idén is kihirdették Baranya megye mézét (galéria)

Hatodik alkalommal rendezte meg a Baranyai Mézes-Mázas Napot a Pécsi Méhész Egyesület. A rendezvényen kihirdették a 2021-ben megválasztott Megye Mézét is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

a20211009_Megyei mézesnapot rendezett a vállalkozói központ. A baranyai méhészeket Erdős Norbert államtitkár és Őri László a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte_Szentlőrinc_LL_DN

Fotó: Laufer László

A borús szombat délelőtti idő ellenére szép számú résztvevővel rendezték meg az idei, immár hatodik Mézes-Mázas napot a szentlőrinci Rendezvénycentrum területén. A megjelenteket May Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója, illetve a Pécsi Méhész Egyesület elnöke köszöntötte. Őri László, a megyei önkormányzat elnöke, a rendezvény egyik fő támogatója és egyben a Baranya megye Méze verseny elindítója elmondta: a megye méze verseny jó alkalmat ad arra, hogy a helyi méztermelőkre felhívják a fogyasztók figyelmét. Ezzel is arra szeretnénk ösztönözni a megyében élőket, hogy rövid ellátási láncokon keresztül, tudatosan vásároljanak, keressék a helyben előállított minőségi termékeket.

Az idei mézversenyre 70 mintával neveztek a baranyai méhészek, és a szervezők virág, akác és hársméz kategóriában hirdettek eredményeket. Virágméz kategóriában első helyen Bohuny Tibor selyemfű méze végzett, második lett Torma László napraforgó, harmadik pedig Horvátországból Mikola őstermelő méze. Hárs kategóriában Nagy Dezső mézét találta a zsűri a legjobbnak, Bohuny Tibor és Tojzán Zoltán méze előtt. Akácméz kategóriában Bohuny Tibor mintája lett a legjobb, második a Ballér Méhészet, harmadik pedig Torma László méze lett. A Megye Méze verseny idei győztese a sombereki Reith Méhészet virágméze lett.

Dr. Szabó Géza, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Turizmus tanszék vezetője, a Dél-Baranyai Borrégió Egyesület elnöke egy új lehetőségről ismertette a megjelenteket. A Villányi Borvidék bővíteni kívánja a védjegyes termékeinek sorát, és a dél-baranyai térségből pályázók közül a harkányi Báthori István gesztenye és akácméze elsőként kapja meg a Siklós-Villányi Borút, a Villányi Borvidék védjegyét. A borút és a méhészek együttműködése a Villányi Borvidék és az Ormánság összesen 86 települését érinti.

Erdős Norbert Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár köszöntőjében biztosította a méhészeket az Agrárminisztéium támogatásáról, felhívta a figyelmet a megnyitót követő szakmai előadásokra, illetve a közelmúltban bevezetett, méhészeket érdekelhető, illetve érintő, kedvező jogszabályi változásokra is.

Az eszéki versenyen is remekeltek a baranyai méhészek

Dr. Kovacsics István, Horvát Méhész Szövetség elnöke a rendezvényre elhozta a horvát mézverseny baranyai jelentkezőinek elismerő okleveleit is. Az immár 26. eszéki mézversenyre száz minta közül 14 baranyait is bírált a zsűri, közülük Nagy Dezső, Bohuny Tibor, Tojzán Zoltán (krémmézét a legjobbnak találták), Reith Jánosné és May Gábor mézeit minősítették arany, ezüst, illetve bronz fokozattal.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület új támogatója Rúzsa Magdi énekesnő, akivel egy közös kiadványt jelentetett meg a szervezet. Zümmögés a konyhában címmel mézes ételek, és sütemények receptjeit gyűjtötték össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!